Televisie uitzending, reportageprogramma: ­‐LAUREN!


(motto) Lauren’s wereld, Lauren’s woeste mannen 

Aflevering: -­‐BUSHCRAFT, BACK TO BASIC

 Laurens Busch craft 2015-01-05 om 14.32.36

Locatie: LOCH KINORD, SCHOTLAND

loch Kinord schotland

Opname datum: 23 T/M 26 OKTOBER 2014

Geplande uitzenddatum: 5 JANUARI 2015

Deelnemers: LIVING BY NATURE Wildernisschool voor Bushcraft & Neolitic Skills

Thijmen Gelens, eigenaar/instructeur

Aswin Burggraaff, eigenaar/instructeur| info@livingbynature.nl  | www.livingbynature.nl

Jasper Timmermans, (natuur)fotograaf | info@jaspertimmermans.nl | www.jaspertimmermans.nl

VONMESDAG VUURTOREN

Dealer Harkila & Seeland Jachtkleding en kennelhouder voor Duitse Staande Korthaar

Erwin Smit: | info@vonmesdag-­‐vuurtoren.nl  |www.vonmaesdag-­‐vuurtoren.nl

AVRO TROS , TV Omroep

Lauren Verster, verslaggeefster/presentatrice

Doel van het programma, onze uitzending:

Lauren gaat op stap met natuurliefhebbers om in en met de natuur te verblijven. Ze ontbeerd het zware en uitdagende bestaan van bushcrafters. Opzoek naar de beweegreden, passie, ‘drive’ die ons als bushcrafters bezighoudt.

Dit beleefd ze op haar manier en presenteert dit op eigenwijze aan televisie kijkend Nederland.

Onze insteek: Haar op sleeptouw nemen en confronteren met bushcraft.

Zijdelings tijdens het meewerken aan het programma hebben wij als doel gesteld om Bushcraft op de kaart te zetten. Het is een manier om een grote doelgroep te bereiken en bekendheid te geven aan leven in en met de natuur. Hiernaast spelen er persoolijke belangen om onze eigen bedrijven te promoten. Namen noemen was niet toegestaan, praten over onze ondernemingen en bijbehorende activiteiten wel.

Erwin Smit heeft het hele team in zijn kleding gestoken. Hiernaast verhaalde hij vermakelijk over het avontuurlijke leven als jager en zijn natuurbeleving, Jasper maakte de foto’s, Thijmen en Aswin brachten Bushcraft kennis bij en deelden hun kennis en belevingen rond het kampvuur.

Ons verhaal:

DEZE TEKST IS GESCHREVEN VANUIT HET OOGPUNT OM EEN BEPAALDE STREKKING TE SCHETSEN. HET IS GEEN ARTIKEL OM 1OP1 TE PLAATSEN IN DE MEDIA. HET IS GESCHREVEN DOOR ASWIN EN VANUIT ZIJN BELEVING EN EMPATISCH VERMOGEN DOOR JULLIE OGEN VAN HET SCHOTLAND VERHAAL. HET STAAT OPEN VOOR IN-­‐ EN AANVULLING. LET WEL! IK HEB TIJDGEBREK, DUS MAAK HET NIET TE GEK

Vijf dagen nadat we gevraagd zijn voor de TV opnames zaten we al in het vliegtuig.

Op weg naar Loch Kinord, Schotland. Zo goed als ‘zo goed mogelijk voorbereid’ gingen we een avontuur aan waarmee we bekend zijn. Toch was het dit keer anders. De oorbereidingen dus ook.

Als je gaat Bushcraften, ofwel voor langere tijd de natuur in gaat en leven van de natuur hoef je niet veel voor te bereiden. Het is zelfs een sport om met minimale uitrusting zoveel mogelijk uit je zelf te halen, met de natuur als helpende hand. Voor ons is dit dagelijkse kost. Thijmen en Aswin van Living by Nature geven het hele jaar door cursussen op het gebied van bushcraft en neolitic skills met hun bedrijf.

Om goed voor de dag te komen heeft Erwin Smit zijn hele Harlkila en Seeland assortiment ter beschikking gesteld. De beste jassen, broeken, schoenen en voor Lauren lang ondergoed werden geselecteerd. Alles moest tip top zijn. Al was het niet voor televisie, dan wel om kwalitatief spul aan te hebben wat tegen een stootje kan. Een uitgelezen mogelijkheid om zijn bedrijf Vonmesdag Vuurtoren te promoten. Het was het een of het ander. Of mijn Duitse Staander Catja gaat mee of ik ga mijn kleding promoten. Linksom of rechtsom, hij krijgt altijd een beetje zijn zin.

Jasper heeft met deze reis mogelijkheden gekregen om -­‐zoals gewoonlijk-­‐ prachtige foto’s te maken. De AVROTROS heeft ze zelfs gebruik als promotie materiaal in aanloop naar de uitzending.

Voor ons waren alle ingrediënten aanwezig, kom maar op! Het stadsmeisje Lauren heeft net als ons alleen maar rozenbottels, brandnetels, paddenstoelen etc. gegeten. Er waren nog wel wat meer gewassen, maar oktober in de Highlands staat niet echt bekend om haar frisse, kersverse zevenblad of weegbree. Lauren was gek genoeg ook niet echt nieuwsgierig hoe dat dan zou smaken. Wel was het leuk om haar reactie te zien hoe wij de ingredienten bereidde. Uiteindelijk is alles lekker als je honger hebt. Ze had zich sowieso al ingesteld op weinig ‘a la carte’. Voor haar was het belangrijk dat het warm en droog was.

Veel belovend was het vissen, we hoopten ’s nachts wat te vangen. Aan de technieken en materialen ontbrak het niet. Aan vis wel. Konijnen waren er voldoende, er was gewoonweg niet genoeg tijd om in cadans te komen met de omgeving en gedegen naar een succesvolle vangst toe te werken. Jasper was de enige die mooie dingen schoot, met zijn camera wel te verstaan. Alles moest in 1 volle en twee halve dagen gepropt worden. Veel scenes moesten opnieuw. Het onderkomen bouwen is met 4 man en een dame uit de stad al meer dan een halve dag werk.

Tijdens de opnames werd er verwacht dat wij onze passie voor bushcraft en natuur te verwoorden, dit is heel moeilijk. Gaandeweg werd het duidelijk voor de  programmamakers, je moet het doen, beleven!

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk