Terugkerende wilde dieren vragen om een nieuwe houding tegenover de natuur

Het gaat goed met de wolf en deskundigen gaan ervan uit dat ze zich uiteindelijk permanent in Nederland zullen vestigen. Volgens ecoloog Wouter Helmer kunnen mogelijk ook lynxen en beren terugkeren naar Europa. Die terugkerende wolven, bruine beren en lynxen vragen wel om een nieuwe houding tegenover de natuur.

Wolven stellen hoge eisen aan hun leefgebied: het moet groot en rustig zijn. Het is daarom de vraag wat zulke wilde beesten dan in een dichtbevolkt land als Nederland zoeken. Helmer plaatst een kanttekening: “‘Elke vier jaar komt er in Europa een natuurgebied vrij zo groot als de oppervlakte van Nederland”. Boerderijen worden verlaten en steeds meer mensen trekken naar de stad, waardoor wilde dieren vrij baan krijgen. Het kan nog gekker worden volgens Helmer. “Ook lynxen en beren kunnen hierdoor terugkeren naar Europa.”

Terugkerende wolven, bruine beren en lynxen vragen echter wel om een nieuwe houding tegenover de natuur. Hoe tolerant zijn we als er ineens een wolf of bruine beer bij ons in de achtertuin staat? Gaan we hekken met schrikdraad plaatsen en lopen we voortaan met pepperspray op zak of willen we het zo wild niet hebben?

bron: Universiteit Utrecht, 24/10/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.