Thema-avond EHBO voor Jachthonden in de Regio Noord-Brabant 

Vol trots kijken we terug op onze eerste Thema-avond: EHBO voor jachthonden, die plaatsvond op 28 juni 2017 in Waalwijk

Voorbereiding We waren het eigenlijk al snel eens over het eerste thema en ook over ieders taken hierbij. Eén van ons was goed bekend met dierenkliniek de Langstraat en had al eerder een langdurige honden-ehbo-cursus gevolgd bij dierenarts Erik van der Kamp, dus ja…. Dan loopt de organisatie als een “goed geoliede machine”. Al gelijk een eigen domeinnaam (jachthonden@nojg-brabant.nl) aangevraagd, waardoor we met z’n drieën alle reacties op onze uitnodiging konden zien. Ook daarbij waren de taken weer snel en goed verdeeld.

De avond op zich Uiteraard waren we alle drie tijdig aanwezig om in eerste instantie de NOJG-uitstraling bij de gevel aan te brengen en onze “help-desk” in te richten. De koffie stond al klaar en de zaal was al in orde gebracht door de assistentes van de Langstraat. Terwijl dierenarts Erik van der Kamp op z’n gemak de presentatie in gereedheid bracht, liepen om half 8 de eerste deelnemers al naar binnen. Daar waren een aantal bekenden van ons bij, waardoor het even gezellig bijpraten was. Klokslag 20.15 uur begon Erik aan zijn presentatie.

De presentatie Het thema EHBO voor jachthonden is, zo bleek achteraf, wel heel erg uitgebreid. Erik begon zij

n presentatie dan ook met het voorstellen van een hond, die hij de naam “Lucky” had gegeven. Die Lucky was, net als zijn baasje trouwens, nogal dom en kwam daardoor nogal wat valkuilen tegen waarbij hij verwondingen opliep en de hulp van zijn baasje nodig had. Met deze constructie wist Erik zeker de deelnemers te boeien en kreeg daardoor heel wat interactie los. We weten nu dus o.a. hoe we een hond kunnen reanimeren en…. Wat we dan moeten doen en… juist moeten laten. Wat te doen bij oververhitting in het veld of juist onderkoeling. Kortom… de tijd vloog om en er zijn zo heel wat grote en kleine verwondingen de revue gepasseerd. Geestdriftig werd er hier en daar van alles opgeschreven

door de deelnemers en werden er vragen gesteld. Om ca 21.30 uur was er een korte pauze. Daarna werden er een aantal echte EHBO-zaken besproken zoals: het maken en aanbrengen van een noodspalk bij een botbreuk, het aanbrengen van een hoofdverband bij een bloedend oor etc.

Rond half 11 was de presentatie ten einde en hebben we Erik een fles Jägermeister + een EHBO-set gegeven. Dit ging uiteraard gepaard met een daverend applaus van de deelnemers. Alle deelnemers hebben overigens een EHBO-set gekregen en het was ter plekke nog mogelijk om een aantal aanvullingen daarvoor aan te schaffen.

Rondleiding door de kliniek Doordat de presentatie behoorlijk was uitgelopen is een deel van de deelnemers al direct naar huis gegaan. De deelnemers die er nog waren, kregen een rondleiding door + uitgebreide uitleg over de nog vrij nieuwe kliniek. Er werken daar een 8-tal dierenartsen die allemaal een specialiteit hebben. Erik is b.v. gespecialiseerd in tandheelkunde, maar er zijn ook specialisten in cardiologie, echografie oogheelkunde, interne geneeskunde, oncologie e.d. Zelfs een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in fysiotherapie bij dieren, waarvoor een waterbad met een loopband beschikbaar is. Uiteraard hebben we uitleg gekregen over dat waterbad en ook over de spiksplinternieuwe CT-scan. Daarnaast zijn er een aantal kamers gepland voor oncologie. Oncologische behandelingen nemen een steeds grotere plaats in in de huidige diergeneeskunde en daarvoor was de CT-scan een broodnodige vernieuwing. Kortom: de Langstraat heeft heel wat te bieden aan dierenliefhebbers en…. Dat niet alleen voor honden en katten. Wellicht maar eens een kijkje nemen op hun website: https://vetsenpets.nl/dierenkliniek-de-langstraat/

Tenslotte We kijken terug op een SUPER geslaagde avond met geweldig leuke en spontane deelnemers. Met zekerheid heeft dierenarts Erik van der Kamp een ontspannen sfeer gecreëerd door steeds ook vragen te stellen aan de deelnemers. Erik: we komen zeker nog eens bij jullie terug. De regio Brabant heeft ca 600 leden en je hebt er nu nog maar 40 van gezien.

Adviesorgaan jachthonden NOJG Regio Noord Brabant Corina Sanders Jolanda Knaapen Marjan van Essen

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.