Tien miljoen waarnemingen van trekvogels vastgelegd

Op 24 november werd de 10 miljoenste waarneming op Trektellen.org ingevoerd. Het ging om 776 drieteenmeeuwen die langs Vlieland vlogen. De website bundelt sinds 2003 tellingen van trekvogels. Tegenwoordig komen er gegevens van over de hele wereld binnen. Er zijn bijvoorbeeld 114 miljoen spreeuwen en 72 miljoen houtduiven ingevoerd.

De 10 miljoenste waarneming werd gedaan vanaf het Pad van Zes op Vlieland. Dat is is een van de 1262 plekken waarop regelmatig vogelaars staan die de aantallen trekvogels tellen die langs vliegen. Bijna de helft van de telposten op Trektellen.org zijn van Nederlandse bodem, zoals bij Scheveningen en Camperduin. Ook in België en het Verenigd Koninkrijk zijn honderden telposten. Er zijn inmiddels ook telposten van andere continenten aangesloten, zoals Cape May in de Verenigde Staten en Eilat in Israël. Daarnaast voeren bijna 300 vogelringstations hun vogelvangsten in op de de website.

Het fenomeen trektellen is iets voor vogelaars die van getallen houden. In Nederland begon dit in de jaren 70 en kijken tegenwoordig honderden mensen op deze manier naar vogels. De meest gezien soort is de spreeuw, gevolgd door de houtduif en de vink. In de database staan nu gegevens van ruim 1 miljoen uur trektellen. Trektellen.org begon in 2000 als hobbyproject van Gerard Troost. Troost onderhoudt de site nog steeds als hobby, maar werkt daarbij wel samen met enkele partners om de website verder te ontwikkelen, zoals Sovon Vogelonderzoek Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Belgische Natuurpunt.

bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland, 24/11/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.