Tientallen boa’s erbij om criminaliteit en overlast in Limburgse natuurgebieden aan te pakken

De komende jaren moeten er in Limburg 30 buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) bijkomen om de criminaliteit en overlast in natuurgebieden beter te kunnen aanpakken. De provincie Limburg staat welwillend tegenover dit voornemen van de Jagersvereniging en de wildbeheereenheden in Limburg.

Er zijn momenteel naar schatting tussen de 50 en 60 buitengewone opsporingsambtenaren in Limburg voor handhaving in het buitengebied. Die zijn onder meer in dienst van gemeenten en organisaties als Staatsbosbeheer. De 30 extra mensen moeten in dienst komen van de afzonderlijke wildbeheereenheden waar de jagers in zijn vertegenwoordigd. Op dit moment hebben al 4 wildbeheereenheden, onder meer in Zuid- en Midden-Limburg, een eigen opsporingsambtenaar.

De extra mensen zullen vooral ’s avonds, in de nachtelijke uren en in de weekenden op pad gaan. Zij zullen zich onder meer gaan richten op het aanpakken van stropen, illegaal motorcrossen en het illegaal plukken van paddenstoelen en beschermde planten. De medewerkers ontvangen onder meer een vrijwilligersvergoeding van maximaal 1700 euro per jaar, een vergoeding voor het gebruik van een auto en brandstof, een uniform en een gedegen opleiding. De kosten per buitengewone opsporingsambtenaar bedragen 10.000 euro per jaar. De Jagersvereniging wil dat de provincie een deel van kosten voor haar rekening neemt. Ook Sportvisserij Limburg overweegt een aantal buitengewone opsporingsambtenaren te gaan inzetten.

bron: De Limburger, 12/03/19