• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Update 12-10-2020 – Afrikaanse varkenspest Duitsland

Afrikaaanse Varkens Pest DuitslandHet Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigde op maandag (12 oktober) nog tien gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg. In totaal zijn er nu 53 bevestigde gevallen van AVP.

 

Vanaf 12 oktober 2020: in totaal nog tien AVP-zaken in het eerste kerngebied

Het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) maakte vandaag bekend dat de dierziekte is ontdekt bij tien andere wilde zwijnen in Brandenburg . Dit betekent dat er in Duitsland in totaal 65 bevestigde verdachte gevallen zijn. Afrikaanse varkenspest ( AVP ) werd in de monsters gedetecteerd door het nationale referentielaboratorium – het Friedrich Loeffler Instituut (FLI).

De tien wilde zwijnen werden gevonden in het eerste kerngebied – acht wilde zwijnen bevonden zich in het district Oder-Spree en nog twee wilde zwijnen waren in het gebied Spree-Neisse. 

In het weekend vond een grootschalige zoektocht plaats in het tweede kerngebied in Märkisch-Oderland. Meer dan 300 helpers waren betrokken bij de zoektocht op het Oder-eiland Küstrin, die dode en mogelijk zieke wilde zwijnen opspoorde . Momenteel wordt er over een actie gesproken. 

De Duitse gedomesticeerde varkensstapels zijn nog steeds AVP-vrij. 

Vanaf 10 oktober: talloze dode wilde zwijnen ontdekt op Oderinsel

Onderzoeken naar dode wilde zwijnen die een AVP besmetting hebben zijn momenteel niet mogelijk om de autoriteiten van de wijk op de hoogte te stellen. Na het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in het district Märkisch-Oderland, begon zaterdagochtend een grootschalige zoektocht naar dode wilde zwijnen in het kerngebied aan de Poolse grens.

300 helpers op zoek naar zieke en dode wilde zwijnen

“We zoeken sinds vanmorgen met ongeveer 300 helpers op het land, op het water en vanuit de lucht”, aldus Thomas Behrendt, de woordvoerder van het district. Een groep van 20 tot 30 dode en zieke dieren werd ontdekt op het Oder-eiland bij Küstrin-Kietz. Deze zijn te zien op beelden van een dronecamera, zei Behrendt ’s middags.

“De helft van de dieren is dood en de andere helft is duidelijk ziek”, zei hij. Het wilde zwijn zou nu met dronevluchten worden waargenomen. “Het zou te gevaarlijk zijn om in te grijpen omdat zieke dieren erg agressief zijn”. Bovendien wordt het Oderinsel beschouwd als besmet met munitie en kan het niet worden betreden.

Tijdens de zoektocht op zaterdag werden echter meer karkassen van wilde zwijnen gevonden. Deze worden momenteel onderzocht.

Zaterdag werden op een eiland in de Oder bij Küstrin-Kiez in Märkisch-Oderland tot 30 zieke en gedeeltelijk dode wilde zwijnen ontdekt.

Vanaf 9 oktober 2020: nog twee AVP-zaken in twee provincies

Volgens de huidige informatie van het federale ministerie van Landbouw en Voedsel (BMEL) is het vermoeden van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij twee wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. Het National Reference Laboratory – Friedrich Loeffler Institute (FLI) – bevestigde de vermoedelijke gevallen in de monsters. 

Een van de wilde zwijnen werd gevonden in het eerste kerngebied van de wijk Oder-Spree, het tweede wilde zwijn in de wijk Spree-Neisse. 

Bovendien is de Duitse gedomesticeerde varkenspopulatie vrij van Afrikaanse varkenspest. 

Vanaf 8 oktober 2020: nog drie AVP-zaken in het kerngebied

Geen zucht van verlichting in Brandenburg. Het Friedrich Loefller Instituut bevestigt nog drie AVP-gevallen. Er zijn twee locaties in het eerste kerngebied. De andere locatie ligt in de wijk Märkisch Oderland – en dus binnen het tweede kerngebied.

Vanaf 7 oktober 2020: een ander geval in Brandenburg bevestigd

Het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) informeerde over een ander bevestigd vermoedelijk geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij een wild zwijn in Brandenburg. Vandaag werd de dierziekte in het monster gedetecteerd door het National Reference Laboratory Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

Het besmette zwijn werd aangetroffen in het eerste kerngebied. De Duitse varkensstapels zijn nog steeds AVP-vrij.

Vanaf 3 oktober 2020: nog drie gevallen bevestigd in Brandenburg

Het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) deelt mee dat het officiële vermoeden van Afrikaanse varkenspest (AVP) is bevestigd bij drie andere wilde zwijnen in Brandenburg. Het nationale referentielaboratorium – het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) – ontdekte de dierziekte in de overeenkomstige monsters.
 
De locaties zijn binnen het eerste kerngebied.
 
De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest. De epidemie is onschadelijk voor mensen!

Vanaf 2 oktober 2020: nog zes gevallen bevestigd in Brandenburg

Het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) deelt mee dat het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft bevestigd in zes andere gevallen in de kernzone in het district Spree-Neisse. 

In Duitsland is de varkensstapel nog vrij van Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn nu 46 gevallen bevestigd.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.