• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Update-AVP België – Afgelopen week 69 nieuwe Afrikaanse varkenspest besmettingen in België gevonden

Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in België groeit wekelijks exponentieel. Alleen al in de afgelopen week, vanaf 22 februari tot 1 maart, zijn er 69 nieuwe besmette wilde zwijnen gevonden. Bijna even veel als in één maand na de uitbraak in september.
Op 1 maart stond het aantal op 619 wilde zwijnen.

Sinds begin dit jaar zijn er in België al meer besmette wilde zwijnen gevonden dan in 2018. In totaal 354, terwijl in de maanden september, oktober, november en december 265 positieve gevallen werden ontdekt. De exponentiële groei van het aantal besmette wilde zwijnen laat duidelijk zien dat de varkenspestuitbraak nog lang niet voorbij is en het wilde zwijnenbestand in de Ardennen drastisch zal verminderen, want elk gevonden wild zwijn heeft naar alle waarschijnlijkheid meerdere andere zwijnen besmet. Het is daarom niet onmogelijk dat in de komende tijd het wekelijks aantal gevonden besmettingen blijft groeien.

Van de ruim 1.700 geanalyseerde everzwijnen in Wallonië, komen er meer dan 1.600 uit de perimeter waar het virus van de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen (Zone II). Wekelijks worden er dus meer dan 200 wilde zwijnen gecontroleerd; 36 procent van de wilde zwijnen blijkt geïnfecteerd te zijn. Slechts één besmet exemplaar is in de buitenste bewakingszone (Zone 1) gevonden.

Tot op heden slagen de Belgen er dus in de varkenspestuitbraak te beheren en hanteert zij elke beschikbare maatregelen, die ervoor zorgen dat de rust in het gebied bewaard blijft en tegelijkertijd de uitbraak in bedwang houdt. De Europese Commissie liet afgelopen week in ieder geval nog weten tevreden te zijn met de wijze waarop onder meer België de varkenspest beheert.

Bronnen: FAVV, Waals ministerie van Landbouw en www.pigbusiness.nl

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.