• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Update AVP uitbraak Duitsland-Dertien bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

Bron: Pigbusiness

In het Duitse Brandenburg zijn tot nu toe 13 dode wilde zwijnen aangetroffen met de Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat bevestigt het Duitse ministerie van Landbouw. Alle gevallen zijn in het bedreigde gebied waar eerder ook het eerste dode karkas met AVP werd gevonden. De Duitse varkensstapel is nog steeds vrij van de ziekte.

Het eerste karkas met AVP werd vorige week donderdag gevonden in het district Spree-Neisse. Eerder deze week werden dode zwijnen met AVP gevonden in Oder-Spree. Beide locaties zijn in het zuidoosten van de deelstaat Brandenburg.

Een besmet dood everzwijn werd zeven kilometer van de Duits-Poolse grens ontdekt in het gebied van de gemeente Schenkendöbern in het district Oder-Spree. De nieuwe zaken komen niet als een verrassing voor de Brandenburgse minister van consumentenbescherming Ursula Nonnemacher (Groenen). Het eerste besmette dier was een zeug van twee tot drie jaar oud.

De nieuwe locaties bevinden zich in een reeds gedefinieerd bedreigd gebied van maximaal 25 kilometer met een omtrek van 60 Km met een oppervlakte van 150 vierkante kilometer rond de locatie van de eerste karkasvondst in de districten Oder-Spree, Dahme-Spreewald en Spree-Neisse. Rond een kernzone rond het terrein is in het weekend een 12 kilometer lange mobiele elektrische afrastering gebouwd. Het betreden van het bos en het platteland is daar verboden. Jagen is daar ook verboden. Wilde zwijnen uit de omgeving mogen niet verder vervoerd worden. Het gebruik van land- en bosbouwgebieden is daar verboden en er gelden beperkingen voor varkenshouders. Er zijn 41 varkenshouders en ongeveer 12.700 varkens in de omgeving.

Een stevigere omheining is gepland rond de kernzone als de omvang van de infectie duidelijk is, zei Nonnemacher. Volgens minister van Landbouw Axel Vogel (Groenen) is er een toegenomen zoektocht naar dode wilde zwijnen, ook met hondenteams uit Rijnland-Palts en Sleeswijk-Holstein.

Extra inzet hondenteams

Duitse teams van bosbouwmedewerkers en jagers zijn al de hele week op zoek naar dode wilde zwijnen. Daarvoor worden onder andere warmtebeeldcamera’s en drones gebruikt. Vanaf maandag worden ook speciale hondenteams ingezet. „Deze intensieve jacht op wild is aan de orde van de dag in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest”, zei minister van Consumentenbescherming Ursula Nonnemacher. Het Duitse ministerie verwacht de komende dagen nog meer dode zwijnen te vinden.

Ook de hulp van particulieren wordt ingeschakeld. Zo betaalt de deelstaat Brandenburg een vergoeding van 100 euro voor als een wild zwijn in het bedreigde gebied of in de omliggende bufferzone wordt gevonden.

Bekijk hier het beschermingsgebied

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.