Veel eikels weinig beukenootjes en veel wilde zwijnen op de Veluwe

4 miljoen kilo eikels, weinig beukennootjes en zeer veel wilde zwijnen op Veluwe

Er is naar schatting 4,2 miljoen kilo aan eikels en beukennootjes op de Veluwe. Daarmee gaat 2017 de boeken in als een gemiddeld mastjaar. Doordat er al 5 jaar lang geen slecht mastjaar is geweest, is het aantal wilde zwijnen opgelopen tot het niveau van het recordjaar 2008. De voer behoefte is zo groot dat ze ook buiten hun leefgebied naar de hen bekende gazons en weilanden gaan.

Al sinds 1990 monitort de Vereniging Wildbeheer Veluwe de mastsituatie op de Veluwe. De hoeveelheid vruchten bepaalt namelijk in belangrijke mate de voedselbeschikbaarheid voor allerlei dieren. Op verschillende plaatsen wordt bepaald hoeveel vruchten er aan de bomen hangen. Op basis daarvan wordt het aantal kilo’s per hectare bepaald. De inlandse eik (zomereik) neemt met zo’n 3.100 hectare het grootste oppervlak in, gevolgd door de beuk met 2.100 hectare en de Amerikaanse eik met 850 hectare.

Eik
De inlandse eik is dit jaar met een bijdrage van 3,1 miljoen kilo de hoofdleverancier. In een jaar met extreme volmast kunnen de inlandse eiken zo’n 6,2 miljoen kilo eikels produceren. De Amerikaanse eik heeft ook een redelijke mast dit jaar, wat heeft geleid tot 850 duizend kilo eikels. Vorig jaar zaten er geen eikels aan de Amerikaanse eik door de nachtvorst in 2015.

Beuk
De beuk vestigde vorig jaar een record door voor het vierde jaar op rij beukennootjes te produceren. Meestal produceren de beuken het ene jaar wel en het jaar erop geen beukennootjes. Het was te verwachten dat de beuken dit jaar geen vruchten zouden produceren, maar toch heeft een enkele beuk gebloeid. De meeste bomen echter niet. De mast wordt geschat op maar 5% van het maximum en zou daarmee uitkomen op 210.00 kilo beukennootjes.

Zeer veel wilde zwijnen
De ruim 4 miljoen kilo vruchten die de drie boomsoorten samen produceren karakteriseren we als een gemiddeld mastjaar. Voor veel verschillende diersoorten is deze continue aanwezigheid van voedsel goed nieuws. De ontwikkeling van het aantal wilde zwijnen op de Veluwe is een mooi voorbeeld hiervan. Sinds 2013 is het aantal sterk opgelopen en heeft nu met ruim 6.00 dieren de stand van het recordjaar 2008 bereikt. De doelstand bedraagt 1300 a 1400 zwijnen in het voorjaar van 2018.

Zie voor meer informatie de site van Nature Today.

bron: Nature Today, 05/09/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.