BIJ12 doet de komende twee jaar verder onderzoek naar het effect van niet-dodelijke middelen om faunaschade te voorkomen. Ook vervolgt BIJ12 het onderzoek naar mogelijke verbetering van de richtlijnen voor het taxeren van grasschade. Dat staat in de onderzoeksagenda 2022-2023 die BIJ12 vandaag publiceert.

Namens de provincies behandelt BIJ12 aanvragen van grondgebruikers voor een tegemoetkoming in faunaschade. Het gaat bijvoorbeeld om schade aan landbouwgewassen door ganzen. Daarnaast adviseert BIJ12 provincies en faunabeheereenheden over het voorkomen en bestrijden van faunaschades en geeft hierover voorlichting aan grondgebruikers en jagers. Om meer kennis op te doen over het effectief voorkomen en bestrijden van faunaschade, doet BIJ12 in opdracht van de provincies onderzoek. Dit vindt plaats op basis van een Onderzoeksagenda die door de provincies wordt vastgesteld. Het onderzoek is gericht op het ondersteunen van het provinciaal faunabeleid, het faciliteren van maatschappelijke discussies daarover en het verder ontwikkelen van het BIJ12 instrumentarium om schade te bepalen.
Aanpassing faunaschade preventiekits
In de nieuwe agenda staat dat BIJ12 de komende twee jaar onder meer onderzoek gaat doen naar de niet-dodelijke maatregelen die genoemd worden in de Faunaschade Preventiekits van BIJ12. De inzet van deze middelen laat vaak nog te wensen over, omdat ze te duur zijn, of vanwege belemmerende regelgeving. De Faunaschade Preventiekits moeten dus beter aansluiten bij de praktijk en de behoefte onder de gebruikers. Daarnaast komen regelmatig nieuwe preventieve producten op de markt. Wanneer deze producten veelbelovend zijn, kan het de moeite zijn te investeren in onderzoek naar de werking en inzetbaarheid van dergelijke middelen.
Een onderwerp waar BIJ12 op dit moment al onderzoek naar doet, is mogelijke verbetering van taxatiemethodes voor grasschade en de inzet van innovatieve technieken hierbij. Denk aan de inzet van drones of satellieten. Dit krijgt de komende twee jaar een vervolg.
Maatschappelijke discussie
Een ander belangrijk onderwerp op de Onderzoeksagenda 2022-2023 is het leveren van een bijdrage aan de maatschappelijke discussie over faunabeleid. Het Nederlandse landschap en de plek daarbinnen voor wilde dieren – zoals de wolf – is behoorlijk in ontwikkeling. Tegelijkertijd verandert ook de samenleving en onze kijk op dieren. Meningen kunnen soms flink botsen. Bezinning op de manier waarop we met wilde dieren samen willen leven, de manier waarop wij daarover met elkaar het gesprek aangaan en de manier waarop verschillende ideeën binnen beleids- en besluitvormingsprocessen worden betrokken, is daarom belangrijk, aldus BIJ12. BIJ12 wil kennisuitwisseling met provincies over de maatschappelijke discussie waarborgen, onder andere in de vorm van bijdragen aan kennissymposia en artikelen in vakbladen gericht op beheer en beleid.