Verslag Artemis Jachthondenproef 21-01-2017 “De Bolusberg” Heerle

Zaterdagochtend 05.45 uur het koffiezetapparaat springt aan, de wekker loopt af en de hond staat al op de traptrede te trappelen. Ik schiet wakker door al dat lawaai zo vroeg in de ochtend en spring mijn bed uit. Manlief zegt vol overgave: “wat een gek zeg zo vroeg in de ochtend” en vraagt of hij de hond even uit moet laten. Natuurlijk niet joh zeg ik, blijf maar liggen want alles staat al in de auto. Heb ik gisterenavond nog gedaan.

Vol goede zin schiet ik in mijn kleding, tut ik me op, loop naar beneden, lijn de hond aan en we gaan ff een kort rondje. Wat is het toch heerlijk stil in het dorp zo ’s morgens rond 06.00 uur. Vrolijk en genietend van de ochtendvorst lopen we ons rondje, komen een man met puppie tegen die ontzettend chagrijnig kijkt en ik groet hem vrolijk. Krijg nog geen reactie terug maar onze dag kan niet meer stuk want wij hebben een uitnodiging voor de Artemisproef. Weer thuis van ons rondje vlug nog even een bakkie koffie doen, een beker koffie voor onderweg inschenken, handschoenen, fluit en beloningen voor de hond van de tafel grissen en naar de auto. Om 07.00 uur starten we de auto, muziekje aan en rijden maar. Op weg naar Heerle.

Na een uurtje rijden zijn we op de plek van bestemming, parkeer ik de auto op het daarvoor aangewezen terrein en loop naar de jachthut om ons aan te melden. Het is daar lekker warm en het barst van de gezelligheid. Het is er al druk met deelnemers en na iedereen begroet te hebben, het boekje bestudeerd en even bijgekletst te hebben terug naar de auto, andere schoenen aan, jas aan en hondje eruit.

De organisatie loopt altijd strak op schema net als vandaag ook weer. Om 08.30 uur starten de proeven en inderdaad iedereen is op die tijd op weg naar de eerste proef.

Wij zitten in groep 1 en starten dus ook bij proef 1. Net als vorige keer de proef der proeven die de gehele dag doorloopt. Nou ja je kunt de proef met de vos maar vast gehad hebben denk ik.

Wij hebben startnummer 3 maar door afmelding van 1 deelnemer mogen we als tweede starten. Niet echt slecht maar ook niet echt de gemakkelijkste startplaats. Och de voorjager en de hond moeten het toch samen doen dus wat maakt het uit. Al deze gedachten tollen door mijn hoofd. Door de wandeling en de mooie ochtend verlaten deze gedachten mijn hoofd weer, en vind ik de rust die ik nodig heb. Bij de proef aangekomen neem ik plaats en lees even het boekje door. Nummer 1 op de startlijst gaat van start en ik bereid ons voor. Door wat volgoefeningen te doen en vooral Tygo blij te maken.

De proevendag is begonnen!

PROEF 1: EEN DRIEDUBBEL APPORT

We staan op een dreef en op het terrein word nog volop gejaagd. Eerder die dag is er op een vos geschoten welke nog niet is gevonden en vermoedelijk links van u in een ruigte ligt. Ook is er eerder die dag op een konijn geschoten die aan het einde van het talud rechts van u moet liggen. Als u uw hond uitstuurt valt er na 1 minuut nog een schot doordat er nog volop fazanten gejaagd worden in de bosschage aan de rechterkant. Aan u de schone taak om al het wild binnen te brengen. De volgorde is vrij.

Ik stuur de hond vooruit en geef hem de vrijheid om zelf aan de gang te gaan. Voorbij de ruigte aan de linkerkant draait hij in en krijgt de vos op de neus, verdwijnt in de ruigte en blijft daar hangen. Oei denk ik, zijn niet favoriete apport en de twijfel slaat toe bij mij. Meteen valt het schot en ik zie de hond uit de ruigte schieten en in één loop naar de bosschage richting schot rennen. Ja! fazant binnen. Weer een vooruit en hij draait weer links in naar de vos. Jonge, jonge wat een spanning kan ik opbouwen. Ik zucht diep, zet mijn voeten dieper in de grond, zeg niets en JA, JA, JA, hij heeft de vos bij zich!!!!! Pffff eindelijk is het hondje terug. De groep staat te juichen, ik moedig Tygo aan met ja braaaaaaf, goed hoor, hou vast en PLOF de vos ligt op een meter of 15 voor me op de grond, hondje komt blij naast me en Grrrr, met kalmte en zware stem loop ik een meter met hem op, geef hem het stevige commando apport en blij huppelt hij weer naar de vos, snuffelt eraan en op mijn VAST pakt hij hem op en brengt hem tot aan mijn voeten.

Ik heb nog 4 minuten over voor het konijn, wat ik overigens niet verwacht had, en stuur de hond schuin rechts het talud op. De hond loopt op het talud, duikt de laagte in die achter het talud ligt en ik wacht af. Omdat de wind van links kwam blijf ik afwachten tot de hond weer op het talud verschijnt om hem een vooruit te kunnen geven. Natuurlijk is hij weer sneller dan mijn reactie. Hij komt op het talud terug, er begint een fazant te kokken en ja natuurlijk onderbreekt hij zijn gekregen lijn en moest toch weer even gaan jagen. Ik fluit hem in en met nog 1 minuut te gaan stuur ik hem weer uit. Valt altijd te proberen niet dan. Uiteraard gaat dat niet lukken dus ja 2 van de 3 apporten binnen.

Natuurlijk kun je eindeloos discussiëren over het feit dat het konijn ook binnen zou moeten zijn maar het is en blijft een hond. Uiteraard baal ik ervan want ook ik ben van mening dat het konijn binnen had moeten zijn maar het feit dat de vos eindelijk weer binnenkwam en het hondje dus weer wat terug is op zijn niveau van afgelopen zomer plus het gejuich van groep 1 doet me veel meer goed dan wat dan ook op dit moment. Aan de rest werken we gewoon lekker verder.

PROEF 2: VEERWILDJACHT

U komt bij een jager die u verteld dat hij net een duif heeft geschoten die voor u in de ruigte is gevallen. Ondertussen dat u met de jager staat te praten valt er een schot rechts van u en er word een kraai geschoten. Dit is dus een diepe verloren zoek en een verre markeer. Als het schot is gevallen mag u uw hond inzetten. Het schot valt en ik stuur Tygo voor de markeer uit. Hij loopt in de richting van het schot naar het markeer en komt via de ruigte terug met de kraai. Ik draai een kwartslag naar links en geef de hond een vooruit en als hij boven op de berg is aangekomen nog een zoek voor de duif welke ook snel binnenkwam. Tijdsduur van de gehele proef 2.14 minuten. Ja soms is het echt Snelle Jelle.

Dit is altijd weer een leuke proef en al lijkt deze proef gemakkelijk toch is dat niet zo. De hond moet namelijk overschakelen van gehoor naar zicht naar neus.

PROEF 3: NAZOEK

U komt op een plek waar deze ochtend gejaagd is en waar 2 stuks wild, beide kickdood, nog niet binnen zijn. Zowel links als rechts van u bevinden zich hopen zand en het wild moet ergens bij deze bergen liggen.

Ik geef de hond een vooruit en als hij bij het hek is aangekomen geef ik een zoek. De hond gaat rechts en blijft een poosje weg. Ik zie de helper recht voor mij opstaan, weer zitten, bewegen, kijken en weer zitten. De hond komt terug, schiet meteen door naar links en ik zie dat hij een nerts in de vang heeft. Hij maakt aanstalten om terug te komen wijkt weer af naar links, duikt in het riet, ik hoor gekok en de keurmeester zegt: hij heeft de nerts maar moet hem nog wel binnenbrengen. Daar ben ik niet zo bang voor want ik ken dat draakje met streken van me wel een beetje. Door het riet komt hij met de nerts terug. Ik neem de nerts aan en omdat hij al een poosje rechts weg was gebleven zet ik hem schuin van me in en niet meer in de rechte lijn. Ik wil zijn zoekgebied wat verruimen. Achteraf een goede keuze alleen wat kort de tijd. Helaas weer het konijn niet binnen.

PROEF 4: WATERJACHT

Deze proef is aangepast omdat het water door de vorst dicht lag. Het veerwild ligt nog wel op de in het boekje aangegeven plaats maar nu moest de hond rond de vijver gestuurd worden.

Ik stuur Tygo rechts op een zoek en hier komt hij met een meerkoet terug. Ik draai een halve slag en stuur Tygo via de andere kant naar achter de vijver. Hier ligt de eend in een stekelige bosschage en Tygo is een ingang aan het zoeken, hij ruikt het apport, loopt enkele keren om het bosje heen en uiteindelijk vind hij de ingang en komt terug met de eend. Ik heb bewust gekozen voor het uitsturen in 2 richtingen omdat anders de hond nog een keer over de eerste valplek zou moeten. De wind stond voor deze keuze dan ook gunstig genoeg.

PROEF 5: BOSJACHT

U staat op post en er word nog gejaagd. De jager verteld u dat hij een kraai geschoten heeft die in het bos is gevallen. Ondertussen valt er links van u een schot. Aan u de taak om beide stuks wild binnen te brengen.

Het schot valt en ik geef Tygo een vooruit. De dreef ligt vol bevroren ijs en omdat hij nu de vrije keuze heeft duikt hij rechts het bos in en komt terug met de kraai. Ik geef hem nu een apport en Tygo loopt weg, duikt weer naar rechts maar loopt over het stuk gras wat niet meer bevroren is naar achteren, duikt naar links, voorbij de kippenkooi en ik zie hem door het bos in een rechte lijn naar achteren gaan. Het duurt even en hij komt terug met de gans. Niet via de kortste weg maar wel via dezelfde weg als dat hij heen ging. Slimme hond om een gemakkelijk begaanbare weg te kiezen krijg ik te horen. Ik ben trots op het hondje en lijn de hond aan. Blijf even in overgang van proevenveld naar de wachtkamer staan praten op een plek waar nog wat bevroren sneeuw ligt en zie dat de hond ongemakkelijk staat. Ik kijk en zie bloed liggen op de sneeuw. Oei dat is niet zo mooi. Enkele omstanders zien het ook en meteen word de hond overgenomen zodat ik naar zijn poot kan kijken. Zie dat het erg bloed en loop naar mijn tas voor water om de wond schoon te spoelen. Een van de omstanders had ondertussen ook gekeken en een kapje van een eikel onder tussen de kussentjes uitgehaald. Iedereen heeft geholpen om het bloed te stelpen en zijn poot te verzorgen. Waarvoor nog mijn hartelijke dank.

Dit laatste is dan ook weer een van die kenmerken waarom deze wedstrijden zo geweldig zijn. De saamhorigheid, sportiviteit, gezelligheid en behulpzaamheid om iedereen een mooie dag te gunnen is hier altijd aanwezig.

Zo kwam er weer langzaam een einde aan een mooie en sportieve dag. Nu nog even het hondje verzorgen, in de auto leggen, eten en drinken geven en dan weer terug naar de jachthut voor een gezellig samenzijn en de uitreiking van de certificaten.

Vier van de dertig honden hebben alle apporten binnengebracht. De regel die hier geldt is dat alles binnen boven het aantal punten komt. Die deelnemers die alles binnen hebben en als eerste eindigen krijgen een uitnodiging voor de Hubertusproef in april.

Omdat Bram Lesterhuis (1e) en Iwan Hoefnagels (2e) al een eerdere uitnodiging hebben ontvangen gaat de uitnodiging nu naar die deelnemers die op 3 en 4 zijn geëindigd.

Henny M. Schoor met Mr. Monty (3e) en Ad van Oosterwijck met Seffus van de Kastanjelaan (4e) van harte gefeliciteerd met jullie plaatsing. Het is jullie van harte gegund.

Link naar foto’s gemaakt door Ilse Booijmans: https://goo.gl/photos/zYnWg7vaTKmgrBgt9

Link naar foto’s van Richard Bosch: https://1drv.ms/a/s!AvrfAuv_MLB1gmNwf-9W4QlB5AGu

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.