Verslag Artemisproef Friesland op 25 februari te Fochteloo.

Voor de Artemisproef van Friesland waren we voor het tweede jaar te gast op de “Weperbult” te Fochteloo. Een voormalige vuilstortplaats welke, nadat hij buiten gebruik is genomen, is ingepast in het landschap. Het is een mooi afwisselend terrein met bosschages, water, veldjes en de bult zelf.
De dag begon in Café ’t Korhoen; bakje koffie, inschrijven, bijkletsen en natuurlijk alvast een ‘voorbeschouwing’ op de dag met de bekenden aldaar. Henk Hoogenkamp heeft met Richard Bosch de leiding deze dag en heet ons rond 7.30 uur welkom, hij stelt de keumeesters voor en de algemene mededelingen volgen. Daarna gaan we in kolonne het veld in.

Reitse (Bruno van Pollefers), mijn 5 jarige DSD, gaf duidelijk aan dat we, wat hem betreft, wel mochten beginnen en zelf voelde ik ook wel de nodige spanning. Gelukkig zaten we mooi voor in de groep en hoefden we niet lang te wachten. We startten met de A-proef.

Proef 1.
Deze proef bestaat uit 3 apporten waarvoor je 8 minuten de tijd hebt. Onderaan de bult vertelt keurmeester Reinder Paulusma dat op zo’n 70 meter, recht voor je, een sleep begint. Hier is een gans aangeschoten en weggekropen. Terwijl hij dit vertelt valt er op 30 graden, rechts schuin op de bult een markeer op schot. Wanneer deze 2 apporten binnen zijn mag de hond uit het bos, links achter je, nog een verloren nerts ophalen. Natuurlijk is het de bedoeling om de hond eerst in te zetten op de sleep en pas daarna de markeer te laten halen. Dit is echter voor Reitse en mij nog wat te hoog gegrepen dus bewust eerst de markeer en dan de lange lijn vooruit. Dit gaat goed! Hij pakt de sleep goed op en ik hoor door de walkie talkie;‘de hond komt terug met de sleep’. !!Kicken!! Nog even de verloren nerts en in een snelle tijd is Reitse terug met de 3 apporten. Dit is een mooi begin van de dag! De moeilijkheid in deze proef was de kleine hoek tussen de sleep en de markeer én het feit dat de inzetplek wat lager lag dan het pad naar de sleep. Veel voorjagers (of hun hond) hebben gekozen om eerst de markeer te laten halen en vervolgens de sleep. Een enkele hond vond de nerts wat vreemd en besloot deze niet mee te nemen.

Op naar proef 3.
De proef is boven op de bult. Vanuit een lokstal wordt op kraaien geschoten. Het betreft hier dus een dubbele markeer op 70 meter; een links en een rechts. ‘Zingend’ liep Reitse de keurmeester tegemoet. ‘Een Duitser zeker?’ klonk het grijnzend.….. De bedoeling was om de hond in te zetten nadat beide schoten gevallen waren. “De Duitser” besloot dit niet af te wachten en nam al de benen na het eerste schot. Jammer, maar hij ging zo snel en de lijn was goed zodat ik besloot hem te laten gaan. In de loop had hij de tweede kraai ook gemarkeerd dus beide stuks wild kwamen vlot binnen.

Proef 2.
Hier hapert het wat qua wachttijd en inmiddels begint het ook te regenen. We vermaken onszelf met wat heen en weer gewandel en een praatje met deze en gene. Proef 3 is een proef tegen de bult op. We staan onderaan op het pad en horen een beetje rechts op de bult een schot. Hond en voorjager zien geen wild vallen. Wanneer deze eend binnen is ligt er links tegen de bult op een verloren konijn in een bosje. Reitse vertrekt met een kreet van enthousiasme richting het schot. Hier is hij toch wel even bezig met zoeken en een paar keer zie ik hem weer op de rand. Gelukkig besluit hij toch dieper te gaan zoeken en komt terug met de eend. Nu goed oplijnen naar het bosje linksboven. Hij zit goed maar na 30 meter komt toch die ‘eigen agenda’ even om de hoek. Hij wil weer naar rechts. Op de kont, zitten en naar links dirigeren. Dit lukt, hij gaat mooi bovenlangs het bosje, krijgt verwaaiing en komt terug met het konijn. Toch best een spannende proef, bij de blind op schot zie je niet meer wat de hond doet en kunt hem niet corrigeren. Het komt aan op het doorzettingsvermogen van de hond.

Proef 4.
Proef 4 is de eerste van het middagprogramma. Onder het genot van een kop snert zijn we in het café wat opgewarmd en kunnen nu los voor de laatste 2 proeven. Het regent nog steeds en in combinatie met een straf windje is het goed koud boven op de bult. Keumeester Hans de Klein vecht nog wat tegen de elementen om zijn stopwatch en administratie droog te houden en dan kunnen we beginnen. De proef start met een verre markeer op 100 meter. In de lijn ligt wat water, een pad en wat lage struikjes. Na een tikje van de keurmeester mag ik Reitse uitsturen. Keurig gemarkeerd! Het tweede apport ligt min of meer op dezelfde hoogte als de markeer maar dan iets links. De hond is goed opgelijnd maar dan schiet hij net over de rand naar beneden, o jee, daar krijgt hij geen verwaaiing! Gelukkig komt hij terug naar boven, krijgt alsnog lucht en ook deze gans komt binnen. Super trots op mijn hond!

Tenslotte proef 5.
Proef 5 is een walk-up. Steadyness is niet ons sterke punt dus dit wordt spannend! Keumeester Ruud van der Seijde heeft de route bepaald en samen met Jan Kloese met zijn hond mogen we het spits afbijten. Langzaam lopen we op. Wat mij betreft maken Reitse en ik hier een rommeltje van; hij wil niet netjes naast me lopen en ik moet hem steeds corrigeren. Hij mag het eerste en laatste apport ophalen. De hond van Jan de twee middelste. Het eerste apport gaat nog aardig maar bij het laatste gaat hij staan mieren. Oppakken, happen, kijken……. Ah nee he!! Kalmte kan mij redden; wat heeft de trainer ook al weer gezegd? Maak je groot, naampje, fluitje en geen paniek in je stem. Het werkt! Hij pakt de duif op en komt ermee terug. Ik geef toe, die duif heeft betere tijden gekend, maar hij is wel binnen. Zo’n walk-up is voor ons nog iets te spannend en hier moeten we dus flink op trainen.

Klaar! Alle apporten binnen, dat is gaaf!

Omdat het best koud is wachten we in het café tot iedereen klaar is. De proeven en ervaringen worden besproken en de vraag is wie gewonnen heeft. André Brink was vorig jaar de winnaar, zou hij het dit jaar weer gered hebben? Rond 17.00 uur komt Henk Hoogenkamp met de uitslag. Natuurlijk niet voordat hij eerst de keurmeesters en de helpers bedankt heeft. Ongeveer de helft van de honden heeft alle apporten binnen, dit is een mooi resultaat! Uiteindelijk wint Astrid van der Horn met haar labrador Play de wedstrijd met 353 punten, een super resultaat! André Brink heeft met Mika de tweede plaats met 344 punten en mag dus wederom, dit keer samen met Astrid naar de Hubertusproef in Chaam. Ik wens hen beide heel veel succes! De derde prijs ging naar Ronald Strous (337) en plaats vier was voor Marty Vreugdenhil-Uil (335).

Wat Reitse en mijzelf betreft, wij hebben een topdag gehad! Er waren mooie proeven uitgezet, het was gezellig en gezien de punten van vorig jaar hebben we beide een mooie sprong voorwaarts gemaakt.

Organisatie, Henk en Richard, bedankt voor deze mooie dag en speciale dank voor de keurmeesters en helpers die ook dit jaar weer behoorlijk wat kou moesten trotseren om het voor de deelnemers allemaal te laten slagen. Wat ons betreft tot volgend jaar!
Heleen van der Koppel & Reitse.

 

 

Officiële puntenuitslag Artemisproef Friesland 25 februari te Fochteloo.

naam voorjager naam hond ras punten totaal  
Astrid van der Horn Play Labrador Retriever 353 **
André Brink Flying ferdi the second off april(Mika) Labrador Retriever 344 **
Ronald Strous Boris vd Mennink Weide Griffon Korthals 337 **
Marty Vreugdenhil-Uil Kaje Duitse Staande Langhaar 335 **
Corina Sanders-de Pijper Cerbel Arrow Labrador Retriever 334 **
Henk Harder Senna v. ’t Arrêt (Benthe) Drentsche Patrijshond 334 **
Hanneke Raats Hidde v.h.Eppenzolder Duitse Staande Langhaar 333 **
Heleen van der Koppel Reitse (Bruno van Pollefers) Duitse Staande Draadhaar 322 **
Marijke Van Zutphen Eefje Labrador Retriever 323 **
Hans Swart Kiebitz’s Lasse Golden Retriever `317 **
Jo Leune Abbotsross Gower (Peak) Labrador Retriever 312 **
Monique van Barneveld Britt of the little green cabbages ( Mandy) Labrador Retriever 309 **
Dennis Rob Brave Ravi van het Lingegat (Ravi) Labrador Retriever 304 **
Sarina Lammerts Lois Lane from Luna’s Legacy (Tess) Weimaraner korthaar 289 **
Vanda de Klein Homer Duitse Staande Korthaar 279 **
Aart Mosterd Milo van Mosmalen Duitse Staande Langhaar 331
Madelien Atema-van Noort Dirkje fan ‘t Getsewold Drentsche Patrijshond 308
K. Strikwerda Piro uit h. vijfde Dingfpil Duitse Staande Langhaar 302
Cockie van Dieten Gompie Duitse Staande Korthaar 300
Elly Bartnig Ghyll Brook uut’t Vossebeltseveld (Mette) Grote Münsterlander 291
Jan Kloese Angelos van de oude Wijngaard (Cody) Duitse Staande Langhaar 290
Cathrin Paqué Diego Yoran’s Sohn von Jordie’s Erbe Heidewachtel 289
G. v.d. Berg-Sprenger Sam vom Kiefernwalde Heidewachtel 283
Suze de Jong-Vijver Daisy Labrador Retriever 282
Jet Kalshoven Brockchime Brulesque (Ruby) Grote Munsterlander 273
Thijs van Dieten Loeka Duitse Staande Korthaar 261
Ina Sluis Ohdie Mille van de Chesannehof Heidewachtel 237
Linda Spaargaren Jamie v.d. Stommeerpolder Grote Munsterlander 260
Elly de Vries Bekspring Aphrodite Labrador Retriever 178
J.L. Bos Pancaran’s Járat Vizsla 25
** alle apporten binnen. De nummers 1 en 2 ontvangen een uitnodiging voor de Hubertusproef op 22 april in Chaam.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.