Verslag JTGH Artemisproef 10 december 2016 Gelderland

Op zaterdag 10 december was de JTGH Artemisproef 2016 Gelderland. We waren te gast op een mooie locatie, de Forellenkwekerij van de Familie Breukink te Steenderen.

Voor Casey en mijzelf was het de hekkensluiter zullen we maar zeggen, de laatste wedstrijd van het jaar. Ik was grieperig, was echt niet lekker, maar ik wilde de kans om me te plaatsen voor de Hubertusproef niet laten schieten. Voor we vertrokken nog een goed gesprek gehad met mijne Case. Ik zei tegen hem: “Case, dit is waar jij voor gemaakt ben. Ik zal je sturen, maar jij moet het doen!” En dat deed hij, alle apporten binnen, op een paar proeven de snelste van allemaal, een tweede plaats én een nominatie voor de Grand Finale De Hubertusproef! Me sooohhh happy!

Wij hadden startnummer 4 en mochten meteen met de grote proef beginnen.

Proef 1: Nazoek op drie stuk wilds (gans, vos en duif)

De jagermeester (keurmeester) legt uit dat, er een eerder geschoten stuk wild kwijt is en dat er tevens nog een vos is geschoten welke ook kick-dood in de ruigte moet liggen. De jacht is nog steeds aan de gang en als je je hond hebt ingezet op beide stuk wild, valt er aan de rechterzijde, op ongeveer 150 m nog een schot. Drie stuks wild binnen brengen, tijdslimiet 10 min, max te behalen punten 95 (25-25-25-20).

Het was een heel ruig terrein, de begroeiing stond op sommige plekken wel een meter hoog. Er waren veel honden die daar moeite mee hadden en natuurlijk het apporteren van de vos. Gelukkig kwam er genoeg wind van rechts. Case heeft geen moeite met het uitwerken van ruig terrein of het apporteren van de vos. Ik stuur hem meteen links de ruigte in zodat hij altijd verwaaiing kon krijgen. Zodra hij vertrok, klonk het schot, ik zag dat hij goed gemarkeerd had. Hij duikt de ruigte in en ik wacht af. De gans komt vlot binnen. Dat stuk terrein heeft hij gehad dus ik stuur hem nu vooruit, stop hem voor de ruigte begint en stuur hem links om dat stuk uit te werken. Tjakka, komt tie aan met een grote vos! Daarna hem gekalmeerd en hem niet door de ruigte naar achteren gestuurd maar via een slootkant aan de rechterzijde. Zoals we afgesproken hadden, ik zou hem helpen maar hij moest het doen. Yes, de duif binnen! Van de 30 deelnemers hadden er 7 op deze proef alle drie de apporten binnen. Case was de snelste, 3 moeilijke apporten in 3.07 min!!

Proef 2: Kraaienjacht en nazoek (kraai en nerts)

De jagermeester(keurmeester) legt uit dat aan mijn rechterzijde in de ruigte, eerder die dag, een stuk wild is geschoten welke men niet heeft kunnen vinden. In de verte, op ongeveer 150 m, klinkt een schot en wordt een kraai kick-dood getroffen. Als de jagermeester het teken geeft mag je je hond inzetten om beide stuks wild op de meest weidelijke manier binnen te laten brengen, tijdslimiet 5 min, max te behalen punten 70 (25-25-20).

Het tikje op mijn schouder, teken dat ik de hond mag laten vertrekken, had voor mij niet gehoeven. Vind ik op ander soort proeven thuis horen. Dit zijn praktijkproeven, in de praktijk staat er ook niemand naast je om je aan te tikken. Door observatie kan men ook de steadyness van de hond beoordelen.

Case had goed gemarkeerd en ik laat hem na het teken vertrekken. Net op dat moment komt er een grote vlucht ganzen over. Ik zie dat Case (natuurlijk) naar boven kijkt, in zijn run naar de kraai en boven de wind loopt. Ik heb voor de zekerheid mijn fluitje al in de mond… Zorgen voor niets, ten hoogte van de kraai buigt hij af en brengt de kraai binnen. Dan stuur ik hem naar de ruigte, dit apport ligt van de wind af. Hij gaat vrij diep en werkt tegen de wind terug, nerts ook binnen.

Proef 3: Waterwerk (twee stuks waterwild)

Je staat op post bij een waterjacht. Aan de linkerzijde van de vijver wordt door een jager een eend geschoten welke kick-dood in het water valt. Aan de overkant van het water is eerder ook een stuk wild kick-dood getroffen. Beide stuks wild binnenbrengen, tijdslimiet 5 min, max te behalen punten 70 (25-25-20).

Dit vond ik een geniepig proefje. Had zelf de fout gemaakt om eerder bij een ander te staan kijken. En dacht dat het tweede apport ergens anders lag. Was dus afgeweken van mijn eigen principe: Volg plan A naar aanleiding van de proefbeschrijving, heb plan B klaar voor als plan A niet werkt!

Vanuit het punt waarop je op post stond had je geen goed zicht op de vijver door de begroeiing. De eend binnenhalen was geen probleem want Case hoorde de eend goed op het water vallen. Een woord “apport” was genoeg om de eend binnen te brengen. Ik stuurde Case links langs de kant op het volgende apport. Daar stond wel de jager en dat was voor veel honden een grote verleiding om naar toe te trekken. Hij ging het water in en zwom schuin over. Dit omdat hij waarschijnlijk al verwaaiing had gehad. Ik kan hem op het water niet goed zien en besluit hem zodra hij op het land is hem door te sturen omdat ik dacht dat hij verder lag. Dom, dom, dom. Ik zie dat Case in verwarring raakt want hij had hem al geroken. Gelukkig zag ik aan de lichaamstaal van Case dat ik fout zat, hervat mijzelf en laat Case zijn gang gaan, tweede stuk waterwild ook binnen!

Proef 4 Kleinwildjacht (konijn en gans)

Achterzijde van proef 4. Bij de boom in het midden begint de sleep. Links staat het geweer voor de markeer. Rechts is de inzetplaats.

U staat op post, In de singel voor u op ongeveer 100m afstand heeft men een konijn aangeschoten, welke er vandoor is gegaan. U wordt gevraagd uw hond in te zetten om deze binnen te halen. Op het moment dat u uw hond inzet, wordt er aan het einde van het veld op ongeveer 150 m nog een stuk wild kick-dood geschoten. Breng beiden stuks wild op de meest weidelijke manier binnen, tijdslimiet 5 min, max te behalen punten 70 (25-25-20).

Zooo, dat was letterlijk een zware proef. Omgeploegd land, zware klei, het regende ondertussen een beetje. Ik had ook moeite om een stevige plaats te vinden om goed op post te kunnen staan. Maar mijn Case wist zijn taak. Heb in de totale proef maar drie commando’s gegeven. Eerst richting boom “back en sleep”. Toen hij vertrok klonk het schot van de markeer. Case had hem gezien, maar ik niet (sorry!) Het was maar een korte sleep maar dat weet je niet. Konijn werd binnengebracht en ik zag dat Case moeite had om zijn poten uit de zware klei te trekken. Vertrouwen op mijn hond, hij had goed gemarkeerd, dus gewoon simpel “apport”. Maar die slimme Case werd niet gefopt. Hij liep langs het veld over het gras tot hij ten hoogte was van het geweer, dook de klei in en bracht de gans binnen. Heel trots op mijn hondje!

Proef 5: Mooi Markeren (eend en nerts)

Deze proef was aangepast dus ik zal hem niet zo beschrijven zoals hij in het boekje staat.

U staat op post voor een ruig veld. Na dit veld komt een weiland en daarna een bosrand waar wordt gejaagd. Hier valt plotseling een schot (op 200-250 m). U hoort van de jachtmeester(keurmeester) dat men nog een stuk wild is kwijt geraakt. Niet in de ruigte (zoals in het boekje stond) maar ergens achter die zelfde bosrand. Tijdslimiet 5 min, max te behalen punten 70 (25-25-20).

Deze proef was voor heel veel honden en voorjagers hun Waterloo. Het markeren zal niet het grootste probleem zijn geweest. Door de zwinger-winger werd het apport zo hoog opgegooid, dat het zelfs door de kleinste hond gezien kon worden. Maar dan de tweede keer door die ruigte gaan en het commando “vooruit” vast houden, ondanks de overgang van verschillende terreinen, ruigte, weiland, bosschage, weiland. Je moet dan van goeden huize komen, dat gaat niet met een niet goed getrainde hond. En sorry dat ik het zeg, ik begrijp dan ook mensen niet die zeggen: “kan hij leuk ervaring opdoen”. Een hond en zijn voorjager doet NOOIT een goede ervaring op, als hij er niet klaar voor is. Levert voor beiden alleen maar een hele hoop frustratie op!

Maar goed, dan staan wij daar, de laatste proef. Had mijn plan A en plan B klaar. Maakte me zorgen om mijn hond twee keer dezelfde lijn te geven, door de ruigte, het weiland, de bosrand en weer het weiland. Heb maar twee commando’s nodig gehad: “apport en back” dat was het, ongelooflijk!

Het schot valt en ik zeg apport! Case gaat als een speer (Cerbel ARROW) en dan zegt de keurmeester: “ je hebt niet op mijn klopje op je schouder gewacht”. Pardon?? Ik krijg bijna een hartverzakking, heb ik hem helemaal niet horen zeggen (misschien door de spanning van de laatste proef) en stond ook niet in de beschrijving, kost me veel punten. Even raak ik in paniek, maar ik hervat me, had een afspraak met Case gemaakt. Eend komt binnen. En dan het tweede apport. Goede lijn aangeven, de hond kon door de ruigte niets zien. “Back” en daar gaat tie! Door de ruigte, over het weiland. Ik heb mijn fluitje in de mond, mijn hand om te stoppen in de aanslag voor het geval hij weer naar de eerste werper zou trekken. Helemaal niet nodig, op het tweede weiland krijgt hij verwaaiing van de nerts op daar 60 m en brengt hem binnen. Sorry, maar ik stond bijna te janken, zo trots op mijn hondje!

Yeeaaahhh, alles binnen, kom in mijn armen!

En dan wachten op de uitslag. In de gezellige uitspanning brandde het haardvuur en was de stemming uitgelaten. Ja, ondanks het verslechterde weer, konden we allemaal terug kijken op een zeer geslaagde dag. Mooie proeven op een prachtige locatie, goed georganiseerd en fijn gezelschap van gelijkgezinden die genoten van het hondenwerk en elkaar.

De spanning steeg, maar niet lang want de uitslag was eerder dan verwacht!

Nr 1: Bram Lesterhuis met Igor vom Sprakeler Holz, Duitse Staande Langhaar, 344 ptn

Nr 2: Corina Sanders-de Pijper met Cerbel Arrow (Casey), Labrador Retriever, 340 ptn

Nr 3: Nico Koster met Oukje v.h. Meekenesch, Grote Munsterlander,                 337 ptn

Officiele puntenuitslag Artemisproef Gelderland 10 december 2016  
Naam voorjager Naam hond Ras Punten  
Bram Lesterhuis Igor vom Sprakeler Holz Duitse Staande Draadhaar 344 **
Corina Sanders-de Pijper Cerbel Arrow Labrador Retriever 340 **
Nico Koster Oukje v.h. Meekenesch Grote Munsterlander 337 **
Hans Swart Kiebitz’s Lasse Golden Retriever 330 **
Hanneke Raats Hidde v.h.Eppenzolder Duitse Staande Langhaar 327 **
Natascha Ripzaad Nev’s Dream Shendor vd Hooydamhoeve Labrador Retriever 326 **
Thijs van Dieten Loeka Duitse Staande Korthaar 307 **
Gerard Linthorst Quick Stepers Ely Labrador Retriever 328
Frans Dingenouts Max v.h. Muntenbos Labrador Retriever 321
G.J. IJsseldijk Kim right Valuta Labrador Retriever 302
Monique van Barneveld Britt of the little green cabbages ( Mandy) Labrador Retriever 296
Cockie van Dieten Gompie Duitse Staande Korthaar 295
Joop Kooijmans Blitz Duitse Staande Draadhaar 286
Daphne Christ Meander Gringo Girl Dolce Weimaraner Korthaar 282
Dorien Cox Rob Duitse Staande Langhaar 281
Marijke Van Zutphen Eefje Labrador Retriever 269
Vanda Klein Homer Duitse Staande Korthaar 267
Jolanda Knaapen-Henskens Tygo Heidewachtel X Duitse Staande Draadhaar 265
Jet Kalshoven Brockchime Brulesque (Ruby) Grote Munsterlander 261
Ina Sluis Ohdie Mille van de Chesannehof Heidewachtel 243
Linda Spaargaren Jamie v.d. Stommeerpolder Grote Munsterlander 228
Femme de Boer Baaron Eng. Cocker Spaniel 228
Bas Metzemaekers Dasja Chesky Fousek 213
J. D. Sabelis- Vermeulen Banjer Labrador Retriever 208
M. Nieuwenhuis-Wolters Senta v.h. Meekenesch Grote Munsterlander 207
Cathrin Paqué Diego Yoran’s Sohn von Jordie’s Erbe Heidewachtel 199
Yvonne van Barneveld Mees Labrador Retriever 178
Linda Verink Britt (Ayla)van ‘t Reuseldal Grote Munsterlander 143
Maggie Janssen Murphy Moonwalker from Budiliumhof Labrador Retriever 119
** = alle apporten binnen
De nummers 1 en 2 met alle apporten binnen zijn uitgenodigd voor de jaarlijkse Hubertusproef in april 2017.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.