Verslag JTGH Artemisproef 2018, Noord-Brabant.

 

Dit jaar had de proef plaats op 20 Januari 2018, locatie “De Bolusberg” te Heerle.

Zaterdag was het dan zover, mijn eerste Artemisproef. Toch wel wat gespannen om de verhalen van stevige praktijkgerichte proeven ga ik samen met mijn maatje Hunter richting Heerle. Donker, koud maar aangekomen op de locatie lekker warm in de jacht hut!

Na de introductie en de huishoudelijke mededelingen gaan we op weg voor onze eerste proef. Gelijk in het diepe met een driedubbel apport zijnde proef 5.

Gezien de vos, 2 jaar niet “gezien”, altijd rede voor extra spanning en twijfel.

Uitleg Proef 5. 

Er is links in het veld een vos ziek geschoten en is vertrokken over het veld. Als de hond op de sleep zit wordt er ver in de hoek een duif geschoten. Tevens is er vroeg in de ochtend, op een behoorlijke afstand links achter een stuk wild kwijtgeraakt. Aan u alles op de meest weidelijke manier binnen te brengen. Max 12 minuten.

 Hunter ingezet naar de plek waar de vos is aangeschoten en gaat op zijn “Hunters” pijlsnel van start. Aangekomen op de plek, even de twijfel en hij vertrekt parallel aan het veld naar achteren. Tuut, tuut, niet de bedoeling maatje en haal hem terug richting spoor.

Nu pakt hij, een stuk verder het veld in, de sleep op en zet de vaart erin. Met dat hij het bos ingaat, knal, duif natuurlijk beide niet gezien. Maar Hunter schiet het bos in en pakt zonder aarzelen de vos op en komt terug. Wauw, waar maakte ik mij nu zo druk om. Gewoon zonder aarzelen de vos opgepakt. Met dezelfde snelheid dat hij weg ging komt hij netjes de vos afgeven. Niet gezien maar toch lange lijn richting de duif. Na luttele seconden aangekomen in het gebied geef ik hem ons ”zoek apport” commando. Hierop schiet hij als een pijl het bosje in en haal hem direct terug op het grasveld gevolgd door hetzelfde commando. En weer poef, het bos in. In de spanning van het moment begrijp ik er echt niets van. Hunter is vervolgens een “paar” minuten uit zicht en blijkt, naar wat enkele mij informeerde, wat verkeerde sporen uitgewerkt te hebben. Eindelijk heb ik hem weer terug op het veld met nog 2 minuten op de klok snel ingezet op het verloren stuk wild. Deze komt snel binnen en met nog 30 seconden op de klok waag ik het nogmaals op de duif maar door omstandigheden lukt het niet om de duif binnen te halen. Balen, zeker gezien het vervolg van de dag, maar toch goed gewerkt en een belangrijk leermoment m.b.t. het commando om op het veld te zoeken i.p.v. in het bos. “Zoek apport” is namelijk voor ons 99% een verloren in het bos. Oeps.

Na wat (na)balen komt al snel de acceptatie i.v.m. het mooie werk op de vos en gaan we op weg naar proef 2. Hunter zijn ding

Uitleg proef 2.

Op post valt er rechts in het bos een schot en links ligt een eerder geschoten stuk wild. Max 5 minuten

Schot valt, Hunter vliegt ervandoor en na een kort zoekpatroon blijkt het stuk wild veel dichterbij te liggen dan ik dacht. Ik betrap mij erop dat ik wilde ingrijpen maar gelukkig is Hunter mij voor en pakt een Patrijs op. Model apport en zoef onderweg naar het verloren stuk wild, prachtige nerts, en komt ook snel binnen. Bam moet volle bak zijn. Soms, als het goed gaat, lijkt het allemaal toch zo simpel. Haha. Het geeft zeker vertrouwen voor Proef 1, welke ik wat uitdagender vindt.

Uitleg proef 1.

U staat op post voor een greppel en een poel met water/modder waar aan de overkant een eend wordt geschoten en tussen de boompjes valt. Daarnaast is er eerder een konijn geschoten welke links van u tegen het hek aan in de bosjes ligt. Max 7 minuten.

Tijdens het wachten zie ik dat er veel hondjes zijn die moeite hebben om beide binnen te halen en dat maakt mij ongerust. Zo ben ik helaas. Maar dan is Harm aan de beurt en die blijkt een goed hondje te hebben. Een lijn naar het markeer apport en zelfstandig na een kleine omzwerving prachtig het konijn binnen. Wat een genot om te zien. Tijd om Hunter zijn spieren weer even op te warmen, het is echt door en door koud na 3 uur in de regen. Op naar de keurmeester Franc Kieviet. Uitleg is duidelijk, schot valt en zoef, met een sprong over de greppel door de modder in 1 streep naar de overkant. Even wind halen zoeken en alweer op de terugweg met de eend, yes. Model apport en gelijk door op links met een lange lijn. Aangekomen aan het einde even naar links zeker stellen dat er toch niets ligt en duikt vervolgens zelfstandig naar rechts. De keurmeester loopt op om het werk te bekijken en daar is Hunter met het Konijn. Wat heb ik toch een kanjer en resulteert in een kippenvel momentje. Twee commando’s twee apporten binnen en dan zegt de keurmeester ook nog dat het de snelste van de dag is. Koop je niets voor maar is wel lekker om te horen. Dan is het tijd voor die beloofde heerlijk soep. En dat was het zeker, top.

Na een korte pauze krijgen we de opdracht om naar proef 3 te gaan. Jazeker niet proef 4 maar proef 3. Dit om te zorgen dat we allemaal voor het donker klaar zijn.

Uitleg proef 3.

U staat op post. Rechts in de dekking is een stuk wild kwijt en op links valt een schot in de dekking. De taak om beide binnen te brengen. Max 5 minuten. 

Gezien de grote groep moeten we wachten en blijken vele moeite te hebben om het apport op links binnen te halen. Zelfs voorjagers die tot dan toe alles binnen hebben. Dat verhoogt wederom de spanning. Dan komen er eindelijk twee apporten binnen en komt onze beurt dichterbij. Sorry Harm dat ik je weer noem, maar dan laat Harm voor mij de perfecte proef zien. Wederom mooi werk en beide lekker snel binnen! Gefeliciteerd hij mag op weg naar de laatste proef. Nu zijn wij aan de beurt. Uitleg wederom helder, schot klinkt ver links achterin en stuur Hunter op weg naar het uitdagende apport op links. Hunter schiet naar achter, duikt het bos in en komt even later het bos weer uit met een duif. Zo. zegt de keurmeester. Hij weet toch wel dat dit geen hardloopwedstrijd is toch? En klokt apport 1 op 40 seconde. Dan lijn naar rechtsachter en als een speer verdwijnt Hunter achter het bos. Dan is daar die automatische onrealistische verwachting van Oh dat doet hij wel even. Maar dan duurt het iets langer en slaat de twijfel toe. Hij zal toch niet weer naar dat veld van proef 5 gaan hè. Hmmm! En dan komt hij gelukkig om de hoek met een kraai. Oef, wat een opluchting en klokt de keurmeester hem een paar seconden langer dan de snelste van de dag. Stom maar jammer, haha. Wederom 2 commando’s twee apporten binnen. Gaat geweldig zo en met vertrouwen gaan we op naar proef 4.

Uitleg Proef 4.

Aan de andere kant van het water blijken er twee stuks veerwild geschoten te zijn en aan u de taak beide binnen te brengen. Geen verplichte volgorde en max 5 minuten.

Hier is de wachttijd geen uitdaging maar maakt de invallende duisternis het wel spannend. Halen we het wel of halen we het niet. Gelukkig halen we het wel! Dan zijn we aan de beurt voor onze laatste proef van deze natte dag.

Vooraf mijn strategie bedacht en besloten om Hunter 2x via rechts in te zetten.

We lopen aan en komen bij de waterkant waar Hunter normaal gesproken te enthousiast van wordt en er het liefst direct induikt maar nu gaat hij haaks naar rechts zitten. Wederom heldere uitleg en de keurmeester geeft aan dat we mogen beginnen zodra we klaar zijn. Haha Hunter was al klaar en wist al waar hij heen ging. Via rechts. Dus dat doe ik en wham weg is hij, aan het gekraak te horen gaat hij dwars door de struiken en zie hem onder aan de waterkant verschijnen, tekent en maakt 180 graden terug en pakt een gans. Netjes model apport en zoals bedacht nogmaals via rechts. Met hetzelfde moordende tempo, lijkt wel de indi 500, is hij al snel bij de aanwezige helpers, kijkt ze aan en tekent direct richting water. 2 slagjes, pakt apport vlot op, snel onderweg terug en afgerond met model apport! Geweldig trots geef ik het wild af en bedankt Franc, de keurmeester. Op weg naar boven geeft Franc aan dat Hunter de snelste is en dat dit alles binnen de minuut heeft plaatsgevonden. Wauw! Wat een afsluiting van een prachtige dag en een dito eerste Artemisproef!   Met 1 apport gemist uiteindelijk met een verdienstelijk 330 punten 7de.

Na een gezellige nazit met enkele mooie complimenten op zak gaan we brak maar voldaan naar huis! Iedereen bedankt voor de gezellige dag en de organisatie bedankt voor de mooie en uitdagende proeven.

 

Alexander van Dorp & Hunter.

 

Officiele puntenuitslag Artemisproef Brabant 20 januari 2018

Uitslag 

Naam voorjager

Naam hond

Ras

Punten

Apporten binnen   

1** P. van Meer Senna van het Muntenbos Labrador Retriever 341 alle apporten binnen.
2** Harm Nuis Bryan (Thijs) van het Muntenbos Labrador Retriever 340 alle apporten binnen.
3 Alda van Baalen Yager Keiviento Duitse Staande Korthaar 339 alle apporten binnen.
4 Marty Vreugdenhil Kaje Duitse Staande Langhaar 337 alle apporten binnen.
5 Ad van Oosterwijck Seffus van de Kastanjelaan Duitse Staande Langhaar 325 alle apporten binnen.
6 Bram Lesterhuis Igor vom Sprakeler Holz Duitse Staande Draadhaar 320 alle apporten binnen.
7 Alexander van Dorp Hunter Jack van die Hage tot Gouwe Heidewachtel 330 1 apport gemist.
8 Natascha Ripzaad Nev’s Dream Shendor vd Hooydamhoeve Labrador Retriever 313 1 apport gemist.
9 Adri Heijmans Chico Heidewachtel 310 1 apport gemist.
10 Carlijn Kniest Windfall Grey A Perfect Gift Weimaraner Korthaar 302 1 apport gemist.
11 Linda Verink Ayla van ‘t Reuseldal Grote Münsterlander 300 1 apport gemist.
12 Hanneke Raats Hidde v.h.Eppenzolder Duitse Staande Langhaar 294 1 apport gemist.
13 Jet Kalshoven Brockchime Brulesque (Ruby) Grote Munsterlander 291 1 apport gemist.
14 Mario Hartog Questor Laycie Duitse Staande Langhaar 287 1 apport gemist.
15 Ad van Dongen Tara van de Blanke Bielen Duitse Staande Korthaar 286 1 apport gemist.
16 Carlijn Kniest Loeka Weimaraner Korthaar 284 1 apport gemist.
17 Corina Sanders-de Pijper Cerbel Arrow (Case) Labrador Retriever 278 1 apport gemist.
18 Leo Niemantsverdriet Durak v/d Berkelse Akkers (Swieber) Grote Münsterlander 279 2 apporten gemist.
19 Rineke Verdoes Djoek of the River Labrador Retriever 262 2 apporten gemist.
20 Bep van den Berge Kees Duitse Staande Draadhaar 261 2 apporten gemist.
21 Vanda Klein Homer Duitse Staande Korthaar 239 2 apporten gemist.
22 Monique van Barneveld Mandy Labrador Retriever 276 3 apporten gemist.
23 Roger van de Wauw Unlimited Falco van de Chesannehof Heidewachtel 257 3 apporten gemist.
24 Wilma de Graaf – Kwist Silke van de Westkerkseberg Duitse Staande Langhaar 245 3 apporten gemist.
25 Cockie van Dieten Gompie Duitse Staande Korthaar 241 3 apporten gemist.
26 Cathrin Paqué Diego Yoran´s Sohn von Jordies Erbe Heidewachtel 234 3 apporten gemist.
27 Dianne van Walderveen Mika van de Waterlandspolder Labrador Retriever 246 4 apporten gemist.
28 Jolanda Knaapen-Henskens Tygo Heidewachtel X Duitse Staande Draadhaar 203 5 apporten gemist.
29 Marijke van Zutphen Enjoy Eva from the Groove of Joy Labrador Retriever 198 5 apporten gemist.
30 Inge van Niel Floor van het Lingegat Labrador Retriever 196 5 apporten gemist.
31 Thijs van Dieten Loeka Duitse Staande Korthaar 206 6 apporten gemist.

**De nummers 1 en 2 hebben een uitnodiging voor de Hubertus ontvangen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.