Verslag JTGH/ NOJG Artemisproef Zeeland 25 maart 2017

Dit jaar vond deze wedstrijd plaats op een nieuwe locatie; Landschapscamping Kruytenburg in Poortvliet. Sommige navigatiesystemen stuurden mensen de verkeerde kant op, maar uiteindelijk kwam iedereen er op tijd aan. Dit was de laatste Artemis wedstrijd van dit seizoen. Voor Shendor en mij was dit de 3e Artemis dit seizoen. Maar ook al had hij de vorige 2 keer had hij alle apporten binnengebracht, het blijft altijd een verrassing hoe de proeven vandaag zullen gaan.

Met goede moed en een leuke groep gingen we naar onze eerste proef.

Proef 3; Dubbel Apport.

U bent als picker-up gevraagd tijdens een waterwildjacht. In de verte langs de singel ziet u dat men aan het jagen is, plotseling vallen er twee schoten en aan u wordt gevraagd of u uw hond wilt inzetten om de geschoten stukken wild binnen te brengen.

Max te behalen punten: 70. Tijdslimiet 6 minuten. Keurmeester: Hans de Klein

Er werd 2 keer geschoten, 1 gans viel zichtbaar op het water en 1 gans lag voorbij de schutters in het riet.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de eerste gans d.m.v. een Zinger –Winger in het water geworpen zou worden, maar door de zwaarte van de grote gans lukte dit niet en werd er na een paar honden besloten om hem toch door de helper te laten gooien.

Je stond zelf op een heuveltje en nadat de gans op het water lag mocht je de hond inzetten.

Als de hond op weg was naar het markeerapport op het water, kreeg hij van links verwaaiing van de bakken met wild. De hond moest dus heel zeker zijn van het gemarkeerde apport en zich niet laten verleiden door deze geuren. Honden die zich wel lieten verleiden door de geur en naar links trokken, waren daarna regelmatig de valplaats op het water vergeten en door de rietkraag nog lastig op het water te krijgen.

Shendor had de valplaats goed onthouden, liet zich niet verleiden, dook meteen de rietkraag in en kwam met de grote gans terug. Daarna stuurde ik hem terug voor het 2e apport, even ging hij de bieten links in, maar al snel kwam hij ook met de 2e gans terug.

De maximale score voor hem (25) en 18 voor het voorjagen = 68 punten voor deze proef

Proef 2: Nazoek Veerwild

Eerder op de dag heeft men op het terrein voor u een drijfjachtje gehouden. Men mist nog twee stuks wild. Aan u wordt gevraagd of u met uw ervaren hond de nazoek zou willen doen om beide stuks wild toch binnen te krijgen. De volgorde is vrij.

Max te behalen punten: 70. Tijdslimiet 5 minuten. Keurmeester: Piet Damme

Wij waren de 3e groep bij deze proef en uit de andere 2 groepen waren er maar een paar honden die beide stuks wild binnen hadden. Wat was er aan de hand bij deze proef ?

Het boekje gaf aan dat er 2 stuks wild nagezocht moeten worden.

Deze bleken (achteraf) op hoogte in de bossage te hangen. Door de wind kregen de honden lastig verwaaiing, ze moesten achter het wild komen om het te kunnen ruiken.

De meeste honden brachten alleen de duif die op rechts lag binnen, maar sommige honden vonden zelfs beide stuks wild niet……

Ik stuurde Shendor vooruit richting de rechter bossage en in eerste instantie ging hij te diep.

Ik floot hem terug en stuurde hem naar rechts en daarna bleef hij mooi in het gebied zoeken en kwam al snel met de duif aan.

Ik wist dat de kraai op links moest liggen, maar doordat deze uit zicht hing kon je de hond alleen in het gebied brengen en hopen dat zijn neus de rest deed. Om hem in het juiste gebied te krijgen moest je hem strak tegen de wind op kunnen sturen. Shendor luisterde gelukkig heel goed en toen hij uit zicht was gaf ik hem de zoekfluit. Kort daarop hoorde ik klappen en juichen vanuit de wachtkamer, yes, daar kwam hij idd aan mét kraai !

Op de duif kreeg Shendor 22 punten, op de kraai 25 en voor het voorjagen de maximale punten 20 = 67 punten voor deze proef

Proef 1: Het driedubbele apport

Tijdens een kleinwildjacht wordt u gevraagd om samen met de jagermeester mee op te lopen. Hij vraagt u of u met uw hond een nazoek op twee verloren stuks wild wil doen en wijst u de plaatsen waar men het wild is kwijtgeraakt. Dan valt er plotseling een schot recht voor u aan de waterkant. Aan u wordt gevraagd om u hond het eerst op het apport aan de waterkant in te zetten en dan op de 2 nazoeken.

Max te behalen punten: 95. Tijdslimiet 10 minuten. Keurmeester: Rudi Blommaert

Deze proef stond de hele dag uit en wij deden hem na de gezamenlijke pauze.

Op post aangekomen moest je met de hond los volgend een stuk met de keurmeester oplopen. Recht voor je viel een schot en werd met een zinger-winger achter het riet in het water een eend geworpen. Dit apport mocht de hond meteen halen. Shendor had heel goed gemarkeerd en kwam dan ook al snel met de eend aanzetten.

Links naast je was over water nog een nerts kwijt en rechts in het bosje voor de dijk moest nog een konijn liggen. Omdat heel veel honden (wederom door de wind, maar misschien ook doordat de konijnen nog redelijk bevroren waren) het konijn gemist hadden koos ik ervoor om eerst de nerts te laten halen, deze kwam vlot binnen. Nog ruim de tijd voor het konijn op rechts dus. Ik wilde Shendor achter het bos langs sturen, tegen de dijk aan, want vanaf die kant moest hij wind krijgen. Hij dook echter te vroeg het bos in. Gelukkig kon ik hem nog enigszins zien door de bomen heen. Ik stopte hem en op mijn commando rechts ging hij de goede kant op. Gelukkig kent hij dit stemcommando erg goed, want mijn armgebaren kon hij door de bomen heen nooit zien. Toen hij op de juiste plek het bosje in ging gaf ik hem zoekfluit en ja hoor, daar kwam hij ook mooi met dit lastige konijn aan.

22 voor de eend, 19 voor de nerts, 19 voor het konijn en 17 punten voor het voorjagen = 77 punten voor deze proef

Proef 4: Nazoek

U wordt meegenomen naar een plek waar men vanmorgen gejaagd heeft. De jagers bleken niet over een goede jachthond te beschikken en men is nog twee stuks wild kwijt. Men is er van overtuigd dat beide stuks ergens kick-dood moeten liggen. Aan u en uw hond de taak het wild binnen te brengen. Op aanwijzing van de keurmeester mag u uw hond inzetten om beide stuks wild te laten apporteren. De volgorde is vrij.

Max te behalen punten: 70. Tijdslimiet 3 minuten. Keurmeester: Hans de Klein

Aangekomen bij deze proef bleek dat besloten was om bij deze proef de tijd in te korten naar slechts 3! minuten. Qua afstand was dit goed te doen, maar het waren 2 verloren apporten en dan kan de tijd toch heel snel gaan als de hond op de verkeerd plaats zoekt….

De richting vh rechterapport (duif) werd aangegeven maar niet de exacte valplaats. Ik stuurde Shendor rond het watertje om tijd te winnen, maar halverwege onderbrak hij zijn lijn en schoot ineens naar links……. Ik was bang om onnodig tijd te verliezen en floot, maar dat was stom…… want daar kwam hij al met de kraai aan die vol op de wind lag. Daarna kwam ook het 2e apport vlot binnen en had ik nog zelfs 1 minuut over !

25 punten voor de kraai, 22 voor de duif en 19 voor het voorjagen = 66 punten voor deze proef.

Proef 5: Nazoek Roofwildjacht

Foto door Sarina Lammerts

Vanmorgen is er op het terrein voor u op roofwild gejaagd. Men blijkt nog twee stuks wild te missen. Aan u wordt gevraagd of u uw hond in wilt zetten om beide apporten binnen te brengen. De volgorde is vrij.

Max te behalen punten: 70. Tijdslimiet 5 minuten. Keurmeester: Piet Damme

De laatste proef van de dag. De proef op zich was niet echt moeilijk; 2 blinde lijnen naar de apporten toe. Lastig voor velen was zoals altijd natuurlijk het roofwild.

Op rechts lag vlakbij de glijbaan een nerts. Op links lag over een heuveltje net in het bos een vos. Ik stuurde Shendor eerst op de nerts en hij kreeg al vroeg verwaaiing, pakte hem vlot op en kwam hem netjes brengen.

De vos blijft altijd toch spannend. De laatste jaren pakt Shendor de vos meestal wel, maar er kunnen op een wedstrijddag altijd omstandigheden zijn waardoor het toch een uitdaging wordt.

Ik stuurde hem het bos in en al snel kreeg hij verwaaiing. Hij dook naar beneden en na enkele seconden kwam hij weer op het heuveltje vragen…..op mijn duidelijke APPORT ! dook hij weer naar beneden en kwam trots met de vos aanzetten en gaf hem zelfs mooi zittend af !

Mijn knappe vent had wederom alles binnen gebracht vandaag en ik was erg trots. Er bleken die dag maar 5 van de 34 combinaties te zijn met alle apporten binnen. Shendor haalde 340 punten van de 375 en daarmee een mooie 4e plaats !

Natascha Ripzaad & Nev’s Dream Shendor vd Hooydamhoeve

Link naar foto’s gemaakt door Sarina Lammerts:

https://goo.gl/photos/JEY4E6bW9kNq3MoA6

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk