Verslagen Artemis proeven Utrecht en Drenthe JTGH 2014

JTGH kopje

Verslagen Artemis proeven Utrecht en Drenthe JTGH 2014

Voorjager: Bart Hoogenkamp
Hond: Windworkers butterfly zowie
(Golden Retriever)

Zaterdag 8 november 2014

Deze morgen moesten we ons om acht uur melden in Odoornerveen om mee te te mogen doen aan de Artemis proef drenthe 2014. Aangekomen op de boerderij van de famillie Meppelink hebben we ons meteen aangemeld en werden we verwelkomt met een kop koffie en een plak cake. Vrijwel iedereen was gewoon op tijd aanwezig en dus kon de organisatie mooi op tijd beginnen met het uitleggen van de proeven. In de ochtend stonden proeven 1 t/m 3 op het schema, daarna hadden we een middagpauze en na de middagpauze hadden we de proeven 4 t/m 6. Ik was in groep 1 ingedeeld.

Proef 1: Nazoek vlakjacht
U staat voor een bossingel. De hond blijft op post zitten. U loopt met de jager mee om de situatie te bekijken. Rechts van u op het land vanuit een hutje wordt een kraai geschoten. Achter u ligt er nog een stuk wild in het water. Vermoedelijk een nijlgans aan u de eer de beide stuks wild binnen te halen.

Bij deze proef lag de kraai op zo’n 100 meter tussen de lokkers, bij de gans moest de hond eerst door  een pittig walletje heen gestuurd worden

Zowie bleef mooi zitten dus ik kon haar netjes ophalen en meenemen naar de inzet plaats. Ik ben begonnen met de kraai op te halen dit deed ze keurig. De gans was een ander verhaal ik moest haar eerst door een wal heen sturen, achter de wal lag een weg en aan de andere kant van de weg was het water met daarin de nijlgans. Nadat ze door de wal heen was zette ze er vaart achter en voor ik het wist was ik haar kwijt in het water. Het duurde een poosje voordat ze terugkwam uit het water met de gans. Helaas kreeg ik problemen om haar terug te krijgen met de gans door de wal heen, hier heb ik in moeten grijpen en helaas dus wat puntjes gemorst.

Proef 2: Veerwildjacht
U staat voor een veld. Rechts van u wordt geschoten. In de dekking ligt een stuk wild ( fazant ) deze dient het eerst te worden binnen gebracht. Links nabij een boom aan de waterkant is vlak voor dat u kwam een eend geschoten die nog in het water ligt. Aan u de eer beiden binnen te brengen.

Voor de fazant waren pittige bramenstruiken en voor de eend moest de hond schuin over het weiland heen gestuurd worden over twee slootjes heen

Met deze proef heb ik weinig problemen gehad. Ik wou Zowie graag om de bramenstruiken heen sturen dus stuurde haar in een rechte lijn, zowie ging de andere kant op dus heb ik haar meteen opnieuw ingezet. Hierna ging het goed en heb ik geen verdere problemen mee gehad.

Proef 3: Nazoek Bosjacht
U staat aan de waterkant en voor u in het bos liggen twee stuks wild die binnen gebracht dienen te worden.

Hierbij lagen de apporten heel dichtbij

Dit waren gewoon twee verloren apporten op een nerts en een kraai. De nerst lag rechts en de kraai lag links, ze lagen dichtbij. Ik heb Zowie als eerste ingezet op de nerts en die heeft ze keurig opgehaald waar ik nogal versteld van stond aangezien ze deze nog nooit eerder heeft vastgehad of mee heeft getraind. Bij de kraai ging het voor mij helaas mis, Zowie ging te diep zoeken en is tot op een halve meter van de kraai geweest en toen was de tijd voorbij. Helaas de kraai niet binnen gekregen.

In de middagpauze was alles goed geregeld. Er was koffie, thee en fris te koop en daarnaast ook nog soep en een broodje hamburger of braadworst. Nadat iedereen uitgegeten en uitgerust waren konden we beginnen aan het middagdeel van de proef.

Proef 4: Verloren zoek
U staat voor een bossingel. Rechts naast u wordt een kraai geschoten die in de bladramanas valt. Als de hond op de terug weg is wordt er bij het kanaal nog iets geschoten. Vermoedelijk is dat een eend. Dit is voor u en de hond helaas niet zichtbaar.

Een kraai lag in hoge bradramanas en de eend lag gewoon in het water

Zowie had de kraai goed gemarkeerd en had er dus weinig moeite mee om de kraai te apporteren. Zowie kon de eend helaas niet goed zien/vinden en dus heb ik haar daar bij moeten helpen/dirigeren.

Proef 5: Op post
U staat achter een camping. U laat de hond op post zitten en loopt met de jager mee die u uitlegt dat er een hutje staat op het land en dat er nog gejaagd wordt op het terrein van de campin. Op het moment dat u een eindje bent mee gelopen wordt er op de camping geschoten. Vermoedelijk een konijn. Op dat moment wordt er voor u geschoten vanuit het hutje op een duif die kickdood naar beneden valt aan u de eer deze beide binnen te brengen.

Hierbij stond op 50 meter voor je kraaien lokkers in het bosje waar de duif werd geschoten, het konijn lag rechts net op het hoekje

Hierbij heb ik Zowie opgehaald en als eerst in gezet op de duif ik heb haar op de juiste plek gekregen maar ze kwam maar niet terug met de duif vanwege de tijdsdruk heb ik na ongeveer 2 minuten besloten Zowie in te zetten op het konijn dit ging perfect en binnen no time kwam ze terug met het konijn. Hierna heb ik haar opnieuw geprobeerd bij de duif te krijgen, ik heb haar gedirigeerd tot waar de duif ongeveer zou moeten liggen en daar heb ik haar laten zoeken maar wederom kwam ze maar niet terug met de duif. Mijn tijd was om en ik wou graag weten wat er aan de hand was. Volgens de helper heeft Zowie twee maal bij de duif staan kijken maar niet opgepakt. Hier ben ik nog steeds verbaasd van aangezien ze nog nooit een duif heeft geweigerd. Aandachtspunt voor mij om in de gaten te houden.

Proef 6: Kraaienjacht
U staat in een hoek van bladramanas op post. Voor u staat u een hoogzit in de hoogzit zit een jager. Deze schiet twee kraaien die beide naar beneden vallen. Aan u de eer deze beide apporten binnen te halen.

De eerste kraai was een goede markeer van zo’n 50 meter op het land de tweede kraai lag op zo’n 100 meter schuinrechts voor je met daar tussen hoge bladramans, de hond heeft de tweede kraai niet kunnen markeren dat maakte het extra moeilijk

Hierbij viel de eerst kraai recht voor ons op het land, een duidelijke markeer. De tweede viel in een boswal aan de rechterkant in een rechte lijn van de hoogzit deze kon de hond niet markeren aangezien er ongeveer 50 meter bladramans tussen zat. Als eerste wou ik Zowie de kraai op het land laten apporteren alleen toen ze bij de hoogzit was dreigde ze naar rechts te gaan naar de tweede kraai en dan zou ik het zicht op haar verliezen. Toen heb ik een attentie fluit gedaan en haar naar rechts gestuurd, vanaf nu verloor ik het zicht op Zowie maar gelukkig kwam ze al redelijk snel terug met de kraai. Vervolgens heb ik haar nog de kraai op het land laten ophalen. Ik was vandaag één van de twee die het in deze volgorde heeft gedaan. Dat vond ik wel een leuk feitje.

Ondanks het missen van twee apporten heb ik toch een hele mooie dag gehad. De organisatie was een tien en de gezelligheid overheerste. Over het werken met Zowie ben ik ook niet ontevreden ze is perfect dirigeerbaar en dat heb ik vandaag meerdere keren nodig gehad om mijn apporten binnen te halen. Enige minpunt van vandaag was voor mij het ( waarschijnlijk ) weigeren van een duif.

Uiteindelijk zat ik met mijn 311 punten ergens in het midden, de winnaar van vandaag was Cees Deelman met zijn Flatcoated Retriever.

Puntentotaal Artemisproef Drenthe  
Voorjager Totaal
   
Cees Deelman 403
Ronald Strous 390
Wim van Aalst 389
Herman van Rees 386
Margreet Teunissen 377
William Jetten 368
Carlijn Kniest 362
Marjo Hagoort 359
Hendrik Tjeerd Hoogenkamp 353
Hans Swart 352
Bep van den Berge-Klazinga 349
Femme de Boer 349
Natascha Ripzaad 348
Hanneke Raats 348
Thijs van Dieten 346
Jan Kloese 344
Leen Verloop 344
Cockie van Dieten 341
Bram Lesterhuis 337
Dennis Rob 329
Anne Slofstra 327
Fred van der Meulen 315
Wim Onwezen 311
Bart Jacob Hoogenkamp 311
Carla Verloop 308
Hilko Siepel 302
Harrie de Lang 287
Marjolijn v Iperen 255
Inge van Niel 245
Sarina Lammerts 244
Ronald Mentink 234
Edith Ragah 226
Michel Weglage 216
Henk van der Steen 88

Hieronder de link naar de foto’s die deze dag gemaakt zijn door Sjoukje ter Meulen, de foto’s zijn bij haar te bestellen. U kunt deze bestellen via : jtg-timing@live.nl

Puntenuitslag Artemisproef Utrecht/Flevoland 18 oktober 2014
Voorjager Punten
Peter Willems 318
Marjolijn v Iperen 309
Benno van Winssen 306
Hans Swart 302
Ab van Dijk 281
Hans van Alphen 277
Thijs van Dieten 274
Cockie van Dieten 271
Fred Bekema 269
Femme de Boer 263
Wim van Aalst 258
Inge van Niel 235
Peter van Laar 226
Bep De  Jong – Binnendijk 216
Petra van den Berg 213
Annemieke van Kamperdijk 206
Michel Weglage 184
Marjo Hagoort 179
Sylvia de Jong 166
Wim Onwezen 152

Link naar foto’s:

https://plus.google.com/109246096382902306836/posts/TprMtDa9Eok

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk