• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Verwijderen van wolven wordt gemakkelijker in Duitsland

Het verwijderen van wolven wordt in Duitsland eenvoudiger gemaakt, conflicten moeten beter worden opgelost. Voor de Deutsche Jagdverband ( DJV) is dit slechts een eerste stap op het gebied van dijkbescherming en bescherming en boerderijdieren. Zij eist een uitgebreid dan ook een uitgebreid beheerconcept. Duidelijke wettelijke voorschriften voor de bescherming van jachthonden zijn noodzakelijk.
De wetswijziging geeft de deelstaten nu betere mogelijkheden om hun eigen voorschriften voor een effectiever wolvenbeheer uit te vaardigen. (Bron: Rolfes / DJV)

De Bundesrat heeft vandaag een wijziging van de nationale natuurbeschermingswet goedgekeurd: door het verwijderen van opvallende dieren te vergemakkelijken, zouden conflicten met de wolf in de toekomst beter moeten worden opgelost.

De Duitse jachtvereniging (DJV) ziet het amendement slechts als een eerste stap in de goede richting op het gebied van dijkbescherming en bescherming van landbouwhuisdieren. Gezien de snel en dynamisch groeiende populatie wolven in Duitsland, moeten volgens de DJV verdere stappen worden gezet. Een uitgebreid actieplan ontbrak tot nu toe. In een voorstel voor actie eist de DJV bijvoorbeeld wolvenuitsluitingsgebieden: territoriale wolven mogen niet worden getolereerd op dijken of in stedelijke gebieden. Met betrekking tot de bescherming van honden tijdens de jacht, eist de DJV duidelijke wettelijke voorschriften.

De wetswijziging geeft de deelstaten nu betere mogelijkheden om hun eigen voorschriften voor een effectiever wolvenbeheer uit te vaardigen. De wet bevat ook regels voor de deelname van jagers aan het bestrijden van de wolven, die in elk geval moeten worden gecontroleerd en goedgekeurd. De Bundesrat besloot ook te verbieden om wolven te voeren en de verplichting van de autoriteiten om wolfshybriden uit het wild te verwijderen.

De Bundesrat heeft ook overeenstemming bereikt over een resolutie die oproept tot de invoering van een premie voor grazende weide dieren  De DJV ondersteunt dit. De nieuwe Nationale Natuurbeschermingswet treedt in werking na publicatie in de Duitse Staatcourant

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.