Vlees edelherten Oostvaardersplassen nu verkrijgbaar

Na een zorgvuldige voorbereiding door wildgroothandel Van Meel en Staatsbosbeheer is het vlees van de edelherten uit de Oostvaardersplassen maandag 21 januari op de markt gebracht. Het vlees gaat naar restaurants, poeliers en voedselbanken. Van Meel en Staatsbosbeheer doneren zo’n 2.000 kilo edelhertenvlees aan Voedselbanken Nederland. Het gaat om 8.000 eenheden diepvries goulash en stoofvlees in verpakkingen van 250 gram. Voor consumenten is het vlees online te koop via Koopeenhert.nl.

De provincie Flevoland heeft in juli 2018 besloten tot een nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen. Eén van de consequenties daarvan is dat het aantal edelherten teruggebracht zal worden van zo’n 2.320 naar 490 dieren. Een klein deel van de geschoten dieren blijft in het gebied achter als voedsel voor andere dieren zoals vos en raaf. Het overige vlees wordt op diverse manieren voor menselijke consumptie aangeboden, zodanig dat het voor verschillende groepen mensen beschikbaar komt.

Vergoeding

Staatsbosbeheer ontvangt van Van Meel een marktconforme vergoeding van een paar euro per kilogram edelhert. Het geld vloeit terug naar het natuurgebied en zal deels worden gebruikt om een deel van de kosten te dekken. Ook door Van Meel zijn er investeringen gedaan. Edelherten die in de Oostvaardersplassen geschoten worden en geschikt zijn voor consumptie worden ontdaan van ingewanden en in een koelinstallatie opgeslagen.

Verwerking van vlees

Van Meel haalt de edelherten vervolgens op en brengt ze naar zijn locatie in Amsterdam, waar het vlees verder verwerkt wordt. Thomas van Meel: ‘We zijn hier ingestapt omdat we geloven in de mooie kwaliteit van het edelhertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Bovendien past het in onze visie om lokaal vlees van edelherten beschikbaar te maken’. De edelherten worden eerst 1 tot 2 weken gerijpt in een daarvoor speciaal ingerichte koelcel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit keurt vervolgens het vlees.

bron: Staatsbosbeheer, 21/01/19

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.