Vliegverkeer in gevaar door verbod op ganzen-vergassing

Er zijn grote zorgen om de vliegveiligheid rondom Schiphol. Dit na een rechterlijke uitspraak eerder deze week: ganzen kunnen nu niet meer vergast worden. Grote groepen ganzen leven rondom Schiphol en nu ze niet meer gevangen mogen worden, dreigt de vliegveiligheid in gevaar te komen. Het is een gevoelige discussie: veiligheid versus dierenwelzijn.

Afgelopen jaar zijn er in het gebied rondom Schiphol zo’n 378 botsingen geweest tussen een vogel en een vliegtuig. Vanwege de vliegveiligheid wil de provincie Noord-Holland de risico’s op “birdstrikes” zoveel mogelijk verminderen. Daarom geeft de provincie al een paar jaar een vergunning af om ganzen in grote groepen te vergassen. Nu heeft de rechter bepaald dat samendrijven van ganzen niet meer mag, waardoor vergassen niet meer mogelijk is. Gedeputeerde Jaap Bond is teleurgesteld over deze uitspraak: “Wij hebben, ondanks eerdere uitspraken, toch deze ontheffing afgegeven vanwege het grote maatschappelijke belang van Schiphol.”

Stichting Faunabescherming, een van de partijen die de rechtszaak aanspande, is erg blij met deze uitspraak, wat er worden volgens hen nu niet meer onnodig ganzen vermoord. Het schrikbeeld voor iedere vliegtuigpassagier is een aanvaring met vogels, maar de stichting maakt zich geen zorgen om de vliegveiligheid. Het risico is volgens Harn Niesen van Stichting Faunabescherming buitengewoon klein. Bovendien heeft het vergassen geen enkele zin, want voordat vergassen werd toegestaan waren er net zoveel aanvaringen als tijdens.

Maar voor de provincie Noord-Holland, die vreest voor de toename van de ganzenpopulatie, is er wel een lichtpuntje: per 1 januari komend jaar treedt een nieuwe wet in werking, die deze manier van vergassen wel mogelijk maakt. Maar tot die tijd blijft de populatie groeien.

Ook Schiphol vreest voor een toename van het aantal ganzen de komende periode. In een reactie schrijven ze: “uit onderzoek blijkt dat het vergassen van ganzen de meest effectieve manier is om de populatie te beheren. Met een verbod is de veiligheid van de luchthaven niet gediend.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.