Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

Bij een eendenhouderij aan Leidijk in Kamperveen is vanochtend vogelgriep vastgesteld. Dat bevestigt woordvoerster Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. ,,Dit is afschuwelijk nieuws. We hoopten er net vanaf te zijn.”

‘Om de twee jaar vogelgriep, dan moet je wel extreem veel pech hebben’

De dieren van eendenhouder Mostert in Kamperveen die getroffen is door vogelgriep, worden vanmiddag al geruimd. Het gaat om ruim 30.000 dieren.

Het ministerie van Landbouw wil het nieuws nog niet bevestigen en komt in de loop van de middag met meer informatie. Het gaat volgens de website Boerderij.nl om een bedrijf, dat al tweemaal eerder is getroffen door de vogelgriep. Dat gebeurde in 2014 en 2016. De eigenaren willen nu nog niet reageren, zo laten ze telefonisch weten.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is zwaar aangeslagen. ,,Ik kreeg het nieuws vanochtend. Meestal is dit de periode dat de wilde vogels wegvliegen en dat het vogelgriepgevaar dus wijkt. Daarom komt dit nieuwe geval ook keihard aan”, treurt De Haan. ,,We leken er met twee gevallen, in Groningen en Biddinghuizen, redelijk genadig vanaf te komen. Maar helaas…” Ze vermoedt dat het gaat om de variant die zeer slecht is voor de dieren, de hoogpathogene vogelgriep. ,,Maar dat is nog niet bevestigd.”

De eenden van de familie woonachtig aan de Leijdijk worden vandaag al geruimd. ,,De stallen worden dichtgeplakt en dan wordt er gas in gespoten. Vervolgens worden de dode dieren door een speciaal bedrijf vernietigd.” Ook de dieren van het bedrijf dat er direct naastgelegen is, worden gedood. Wat er met de dieren van een andere pluimveehouder die binnen een straal van een kilometer ligt gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Drie kilometer

De Haan legt uit wat er in algemene zin na een besmetting gebeurt. ,,Naast de dieren van de getroffen pluimveehouder, worden meestal ook de dieren van bedrijven in een straal van een kilometer preventief geruimd. In een straal van 3 kilometer worden alle dieren gescreend, door middel van bloedonderzoek. En er wordt in een straal van ongeveer 10 kilometer een vervoersverbod afgekondigd

Zo’n twintig pluimveebedrijven die in een straal van 10 kilometer van de brandhaard liggen, worden door het vervoersverbod getroffen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat zou voor veel pluimveehouders een nieuwe klap betekenen. Nu is het hopen dat het bij dit ene, nieuwe geval blijft. De pluimveehouders houden hun dieren in ieder geval nauwlettend in de gaten.”

Zegsman Benno Bruggink van de NVWA bevestigt dat het gaat om een pluimveebedrijf dat de afgelopen jaren al tweemaal eerder te maken had met vogelgriep. Dat gebeurde in 2014 en 2016. ,,Een ramp voor deze mensen”, zegt de woordvoerder, die bij het bedrijf aanwezig is. ,,Om de twee jaar vogelgriep, dan moet je wel extreem veel pech hebben. Hoogstwaarschijnlijk wordt het virus overgebracht door wilde ganzen, daar doe je gewoon niets tegen.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.