Vos vreet aan motivatie van weidevogelboer in Overijssel’

Vos

Veel boeren die doen aan weidevogelbeheer vinden dat ze er beter mee op kunnen houden als er niet meer wordt ingezet op predatiebeheer. Het tast hun motivatie ernstig aan. De vos is de belangrijkste predator, maar daarnaast hebben ook steenmarters, zwarte kraaien, dassen, egels en bunzingen het lokaal op weidevogelnesten voorzien. Dat bleek woensdag 4 april tijdens het Weidevogelsymposium Overijssel 2018 in Zwartsluis.

Het aantal nesten dat uitkomt in Overijssel is alarmerend laag, bleek eerder al uit Overijssels onderzoek in de weidevogelgebieden Lierderbroek bij Heino, Tolhuislanden bij Nieuwleusen en het Staphorsterveld. “Er gaat veel gemeenschapsgeld van provincie Overijssel naar weidevogelbeheer. Het is niet zinvol als alle inspanningen en het geld teniet gedaan worden door de vos”, stelt statenlid Wybren Bakker van D66.

De provincie Overijssel werkt op dit moment aan een actieplan weide- en akkervogels. Dat gebeurt samen met de agrarische collectieven en de Faunabeheereenheid. Het plan moet voor de zomer af zijn. In de aanloop daar naartoe werd het symposium georganiseerd, mede om knelpunten te bespreken met betrokkenen bij het weidevogelbeheer. Over een ding was vrijwel iedereen het eens: er moet meer gedaan worden aan predatiebeheer. De vos is veruit de grootste boosdoener.

Zie voor meer informatie de site van Nieuwe Oogst.

bron: Nieuwe Oogst, 05/04/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.