• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Vraag naar wild blijft toenemen

De vraag naar puur vlees uit de vrije natuur neemt in hoge mate toe.

Grote stukken ‘stoer’ kwaliteitsvlees voor bereiding op de (winter)barbecue of in de oven zijn populair.

Datzelfde geldt voor stoven. Natuurlijk zijn poeliers de wildspecialisten, maar ook slagers kunnen hier hun voordeel mee doen.

Wildproducten geven antwoord op trends als gemak (kant-en-klare producten), gezondheid (eiwitrijk en cholesterolarm) en dierenwelzijn (ultieme scharrelvlees), weet Marian Lemsom, directeur van de Koninklijke Nederlandse Slager (KNS). ‘Buiten de hoofdmaaltijd zie je ook wat betreft wild meer eetmomenten ontstaan, zoals als amuse, als voorgerecht en als snack.

Buiten koken is een blijvertje met barbecue in de hoofdrol. Je ziet wild dan ook terug op de barbecue en zeker ook winterbarbecue. Slagers kunnen zich op het gebied van wild onderscheiden als specialist door klanten te vertellen over de herkomst en advies te geven over bereiding en toepasbaarheid’, benadrukt ze.

Bewuste keuze

De vraag naar een stukje puur vlees uit de vrije natuur neemt in hoge mate toe, merkt ook Monique Starreveld, brandmarketeer van Ruig. ‘Wild is een puur en onbewerkt product. Dus een bewuste keuze. De smaak is bovendien ook anders dan elk ander soort vlees. Het dier heeft in de vrije natuur geleefd, zelf voedsel verzameld en vooral veel bewogen. Het vlees is daardoor donkerder, beter doorbloed en voller van smaak. Door de volle smaak is een beetje peper, zout de basis voor een heerlijk eindresultaat.’

Grote stukken ‘stoer’ kwaliteitsvlees voor bereiding op de (winter)barbecue of in de oven zijn populair, vervolgt Janssen, , inkoopmanager bij Ruig. ‘Een groot stuk vlees is interessant én leuk om te bereiden en hiermee maak je indruk op je gasten. Zoals spareribs of een procureur van everzwijn. Of een achterbout van een everzwijn big. Hierbij wordt de slow-cooking methode gebruikt.

Stoven

Een blijvertje op het gebied van wild is stoven, benadrukt Starreveld. ‘Hiervoor kan de klant diverse delen van wild gebruiken om zelf ‘stoere’ stoofpotjes te bereiden. Om de klant te ontzorgen heeft Ruig ook kant-en-klare wild stoofschotels in het assortiment. Deze kant-en-klare gerechten met grote stukken vlees produceren we in onze eigen productiekeuken in Oostzaan. Elke stoofschotel heeft zijn unieke smaak en hoeft alleen nog even verwarmd te worden.’

bron: Vleesmagazine, 10/09/2020

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.