Waalse regering verlengt maatregelen vanwege Afrikaanse varkenspest

De Waalse regering heeft woensdag 14 november besloten om de maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest tot 30 november te verlengen. Waals landbouwminister Collin liet tevens weten dat het kerngebied wordt uitgebreid. In dat gebied zijn de jacht, het voederen van wild, verkeer en bosbouw verboden. Intussen zijn er gesprekken met de Europese Commissie over het vervolg. Het circulatieverbod in het kerngebied en de bufferzone van 41.745 hectare worden verlengd tot 15 januari.

Op 12 oktober werd na het ontdekken van wilde zwijnen die drager waren van het Afrikaanse varkenspestvirus een gebied van 63.000 hectare afgebakend in het zuiden van de provincie Luxemburg. Het gebied werd ingedeeld in een kernzone, een bufferzone en een zone met specifieke observatie. In het kerngebied zijn jacht, het voederen van wild, elk verkeer en de uitbating van het bos verboden.

De kadavers van wilde zwijnen worden actief opgespoord en systematische geanalyseerd. Dat gebied wordt nu uitgebreid met 2.254 hectare na de ontdekking van enkele positieve gevallen in de bufferzone. Tot nu werden 377 wilde zwijnen uit de bossen van de provincie Luxemburg onderzocht, waarvan 328 uit het besmette gebied. Er bleken 167 kadavers positief voor het Afrikaans varkenspestvirus. Ze kwamen alle uit Buzenol, Ehte en het militaire kamp van Lagland.

bron: VILT, 15/11/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.