Wapenmakerij Hendrix Lottum in Limburg opent de 1e Schietbioscoop in Nederland.

Logo wapenmakerij Hendrikx LottumWapenmakerij Hendrix omvat een goed geoutilleerde winkel gespecialiseerd in jacht en schietsport, een grote werkplaats waarin wapens gerepareerd of aangepast kunnen worden, een overdekte 100 meter schietbaan waarin wapens direct geprobeerd of ingeschoten kunnen worden, en—uniek voor Nederland—een schietbioscoop, waarin de jager met zijn eigen kogelbuks kan oefenen op lopend wild

Schietbioscoop HendrixSchietbioscoop

Schietbioscopen (niet te verwarren met schietsimulatoren!), zijn oorspronkelijk ontwikkeld als trainingsfaciliteiten voor leger en politie. Zij voorzien in de behoefte om in zo realistisch mogelijke situaties te kunnen oefenen—met echte vuurwapens en echte munitie! In een schietbioscoop wordt een film geprojecteerd op een dubbele papierbaan, en wordt na het schot de inslag van de kogel geregistreerd. Omdat exact dezelfde situatie herhaald kan worden, biedt een schietbioscoop dus een ideale mogelijkheid om het schieten op bewegende doelen te oefenen en te analyseren. Daarom is een schietbioscoop ook uitnemend geschikt voor jagers: iedere jachtsituatie kan er in worden nagebootst. Op een scherm van circa 30 m2 wordt een film naar keuze afgespeeld. De schutter kan naar eigen inzicht een schot afgeven. Op het moment van de kogelinslag stopt de film, en door middel van een speciale techniek kan dan zichtbaar gemaakt worden of men getroffen heeft, en zo ja, waar precies.

Onze schietbioscoop wordt de eerste in Nederland! Hierin kan de jager dus met zijn eigen buks en speciale baan munitie, CINESHOT®, oefenen op lopend wild. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, en andere terrein-beherende organisaties stellen hoge eisen aan jagers die op hun terreinen grofwild beheren. Eén daarvan dat jagers door het afleggen van een jaarlijkse proef aan moeten tonen schietvaardig te zijn.

In toenemende mate wordt in de Duitse deelstaten vereist dat jagers—om aan drukjachten te mogen deelnemen—een bewijs overleggen dat zij dat jaar op een schietbaan (lopende schijf) dan wel in een schietbioscoop hebben geoefend. Tot voor kort was er in Nederland geen schietbioscoop. Maar nu is deze gerealiseerd. In een reeds bestaande loods op het terrein waarop ook onze wapenhandel en schietbaan staan.

De bewuste loods heeft een vloeroppervlak van ongeveer 650 m2, en omvat naast de schietbioscoop ook een ontvangstruimte.

In DuitslSchietbioscoop Hendrix aand zijn er, verspreid door het land,  inmiddels veertien schietbioscopen. In België twee, en zoals gezegd, in ons land géén! Veel Nederlandse jagers reizen nu regelmatig naar Duitsland of België hun schotvaardigheid voor drukjachtsituaties te oefenen en verbeteren. Ook sportschutters die op dynamische wijze hun sport willen beoefenen vinden inmiddels de weg naar buitenlandse schietbioscopen.

Behalve voor jagers en sportschutters kunnen in de schietbioscoop ook trainingsprogramma’s voor andere doelgroepen worden georganiseerd. Bijvoorbeeld voor politie, jachtopzieners en boa’s. Daarnaast kunnen ook groepen recreatieschutters van de faciliteiten gebruik maken, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsuitje. Voor dergelijke groepen komen speciale wapens en munitie beschikbaar (zoals voorgeschreven in de Wet Wapens en Munitie). Ook wordt het mogelijk om—naast schieten met scherp—laserwapens te gebruiken, en om met hagelgeweren het schieten van klein wild of kleiduiven te oefenen.  De schietbioscoop kan door maximaal 4 schutters tegelijk worden gebruikt, altijd onder begeleiding van een gediplomeerd schietinstructeur. De baan zal per uur verhuurd gaan worden en zal ongeveer 30 á 40 uur per week geopend zijn.

Tarieven Schietbioscoop

De tarieven bedragen tussen de € 90 en € 110,– per uur afhankelijk van boeken.

Wildbeheereenheden

Voor Wildbeheereenheden (Wbe’s) zijn aparte arrangementen beschikbaar. Tegen — ten opzichte van individuele jagers —gereduceerde tarieven.

Omdat exact dezelfde situatie herhaald kan worden, biedt een schietbioscoop dus een ideale mogelijkheid om het schieten op bewegende doelen te oefenen en te analyseren. Daarom is een schietbioscoop ook bij uitnemendheid geschikt voor jagers: iedere jachtsituatie kan er in worden nagebootst. Ook sportschutters die op dynamische wijze hun sport willen beoefenen zullen in onze schietbioscoop een breed scala aan mogelijkheden kunnen oefenen.

Openingstijden schietbioscoop

Onze openingstijden voor de schietbioscoop zijn:

  • Woensdag en Donderdag van 9.00 tot 19.00 uur,
  • Vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur
  • Zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Contact

Wapenmakerij Hendrix

Zandterweg 6

5973 RC Lottum

  1. 077 – 366 24 29
  2. 077 – 366 34 00

info@wapenmakerij.nl

http://www.wapenmakerij.nl

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.