Kans groot dat de wasbeer zich ook in Nederland vestigt

Af en toe wordt er in Nederland een wasbeer gesignaleerd. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een lokaal gevestigde populatie, is de kans groot dat de soort zich ook in Nederland vestigt. De wasbeer is echter een ongewenste soort omdat de wasbeer drager kan zijn van de wasbeerrondworm, een worm die bij een besmetting ook voor de mens schadelijke gevolgen kunnen hebben. Ook richten ze schade aan in gebouwen, tuinen, fruitbomen en vuilnisbakken

De wasbeer, een van oorsprong uit Amerika afkomstig roofdier, heeft zich in Europa gevestigd en komt voor in Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Hoewel wasberen alleseters zijn, eten ze veel vogels: eieren, kuikens en volwassen vogels, vooral watervogels. Ook in Nederland wordt het dier af en toe gesignaleerd in Nederland. Meestal gaat het om verkeersslachtoffers. Waar die dieren vandaan komen is niet duidelijk. Mogelijk zijn ze uitgezet of ontsnapt, maar ze kunnen ook vanuit Duitsland of België komen.

In totaal zijn er in de periode 2009-2015 90 waarnemingen geregistreerd, waarvan 60 als zeker. De waarnemingen komen uit alle delen van Nederland, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden. Op basis van de meldingen kwamen twee locaties naar boven als mogelijke vestiging van een populatie: de omgeving van Doetinchem en de Dordtse Biesbosch. Uit onderzoek blijkt dat daar mogelijk wel wasberen leven, maar dat er geen sprake is van een gevestigde populatie.

In Duitsland komen wasberen meer voor, ook in de grensstreek, al zijn de aantallen daar nog laag. Maar de Duitse populaties groeien snel: 12 tot 20% per jaar. De grootste populaties bevinden zich zo’n 100 tot 150 kilometer van de Nederlandse grens. De kans is groot dat inmiddels gevestigde populaties dicht bij de Nederlandse landsgrens voorkomen.

Zie voor meer informatie het rapport Onderzoek naar het voorkomen van de wasbeer in Nederland op de site van Wageningen Environmental Research en de factsheet Wasbeer (Procyon lotor) op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

bron: Groen Kennisnet, 10/01/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.