• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

WBE Flevoland: nieuwe ontheffing jacht grauwe gans onwerkbaar

De Wildbeheereenheid Flevoland is bepaald niet te spreken over de aanpassingen die de provincie Flevoland heeft gedaan in de ontheffing voor de bestrijding van de grauwe gans. Er mogen nu nog maar vijf ganzen per ‘verjaagactie’ worden afgeschoten. “Met deze ontheffing is gewoon niet te werken”, aldus bestuurslid Donald Buijtendorp van de WBE.

De provincie heeft de regels voor de ontheffing voor de jacht op grauwe ganzen aangepast na een rechtszaak die was aangespannen en gewonnen door de stichting Dierbaar Flevoland. Die vond de regels in de vergunning te ruim, meldt Omroep Flevoland.

Zo was niet goed omschreven hoeveel jagers per keer tegelijk aanwezig mochten zijn om vogels te schieten. Ook was het onder de oude ontheffing toegestaan om vanaf een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang de ganzen te bejagen. Verder leek er geen maximum te zijn aan het aantal ganzen dat per schadeperceel per dag kon worden afgeschoten, ook al waren dat er in de praktijk zelden meer dan tien, volgens de provincie. De rechtbank gaf Dierbaar Flevoland gelijk dat die zaken niet goed waren omschreven.

Zonsopkomst en zonsondergang

De provincie heeft daarom nu een en ander aangescherpt. Het maximaal aantal af te schieten ganzen per schadeperceel is gesteld op vijf, en er mag alleen maar tussen zonsopkomst en zonsondergang worden gejaagd.

„Terwijl het uur voor zonsopkomst en het uur na zonsondergang nou net de beste momenten zijn om ze te bestrijden, want dan komen ze binnen vliegen”, foetert Buijtendorp. „De overheid maakt het zo bijna onmogelijk om schade te voorkomen en ganzen te bestrijden. Die beperkingen zijn puur om politieke redenen, om die actiegroep tevreden te stellen. En de boeren zijn het kind van de rekening. De ganzenschade in Flevoland wordt alleen maar groter zo.”

Buijtendorp vindt het bovendien raar dat de Wildbeheerseenheid in dit dossier totaal niet wordt geraadpleegd. „Wij hebben niets in te brengen; de jager wordt niet gehoord. We laten het maar gelaten over ons heenkomen.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.