• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Wild zwijnen werend hekwerk tussen Duitsland en Polen en Tsjechië is klaar

Mecklenburg-Vorpommern was de eerste Duitse deelstaat die een grensafrastering tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) plaatste en moedigt de jagers aan om preventief nog meer wilde zwijnen te schieten. Ook in andere deelstaten zijn er hekken geplaatst.

Sinds 1 december betaalt de staat volgens € 50,- in plaats van € 25,- voor elk geschoten everzwijn.

Mecklenburg: 63 kilometer lang

De populatie wilde zwijnen moet verder worden teruggedrongen. Daarnaast zal het land extra materiaal kopen voor beschermingshekken om voorbereid te zijn op een epidemie en epidemieën beter in te dammen. Daarnaast worden jachthonden nu speciaal getraind om dode dieren te zoeken, aldus de landbouwafdeling. De ervaring uit Brandenburg leert dat bij een epidemie elk uur telt.

Het veiligheidshek in Mecklenburg-Vorpommern is 63 kilometer lang en strekt zich uit van de Uckermark via Linken en Hintersee tot Ahlbeck op het eiland Usedom. Volgens het landbouwdepartement kostte de bouw meer dan 1 miljoen euro. Het hek moet voorkomen dat besmette wilde zwijnen de dierziekte vanuit Polen naar het noordoosten van Duitsland brengen. De dierziekte heerst in Polen al heel lang, vooral onder wilde zwijnen.

Brandenburg: Nadat het hek is gesloten, begint de jacht op wilde zwijnen.

In Brandenburg is de volgende stap om de Afrikaanse varkenspest in de getroffen districten in te dammen ophanden. Nadat in de districten Oder-Spree en Spree-Neisse het eerste kerngebied volledig is afgebakend, begint de jacht op wilde zwijnen in de zogenaamde witte zone, die dubbel omheind is. Het ministerie van Landbouw maakte dinsdag bekend dat er ook 120 everzwijnenvallen zullen worden gebruikt. In totaal werd er zo’n 125 kilometer hekwerk geplaatst. Na het eerste bevestigde AVP-geval werd de jacht aanvankelijk stopgezet om de dieren niet bang te maken. De eerste AVP-uitbraak bij wilde zwijnen werd op 10 september 2020 officieel geregistreerd in de deelstaat Brandenburg. Tot dusver zijn 182 gevallen van de dierziekte bij wilde zwijnen bevestigd in Brandenburg en elf gevallen in Saksen.

Beieren: 500 kilometer wilde omheining is geplaatst

Om te beschermen tegen het binnendringen van varkenspest door migrerende wilde zwijnen, zijn ook in Beieren permanente beschermende omheiningen geplaatst. De wildhekken langs de snelwegen in het gebied van de grens met Thüringen, Saksen en Tsjechië zijn klaar, meldt de Beierse minister van Milieu Thorsten Glauber.

‘De hekken bieden een nieuw niveau van veiligheid en de best mogelijke bescherming’, zei Glauber. Over een totale lengte van ongeveer 500 kilometer zijn de bestaande wilde hekken door de verantwoordelijke autosnelwegonderhoudsautoriteiten gecontroleerd op schade, gerepareerd en bestaande gaten gedicht door het plaatsen van nieuwe hekken. Daarnaast moet de jacht in de beschermingszones langs de wildhekken worden opgevoerd. Daarom besloot het kabinet in München de schietbonus te verhogen. ‘Hoe lager het aantal wilde zwijnen, hoe meer’

De Duitse deelstaat Brandenbrug start met de bouw van een tweede hekwerk op de grens.

Het plaatsen van het laatste stuk hekwerk in het noordelijkste puntje van Brandenburg lukte pas toen het droger werd. Het hekwerk ligt namelijk in een moerassig gebied. Door het sluiten van dit hekwerk hebben de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voorpommeren, Brandenburg en Saksen de hele grens met Polen voorzien van een vast hekwerk van in totaal 375 kilometer. De deelstaat Brandenburg heeft al 670 kilometer vast hekwerk geplaatst waarvan meer dan 400 kilometer als dubbel hekwerk rondom de besmette gebieden en dat gaat nog door.

In het westen van Polen worden nog steeds veel met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen gevonden. De dieren blijven naar Duitsland blijven komen. Daarom heeft de deelstaat Brandenburg besloten op de grens met Polen een tweede hekwerk te plaatsen. Daartussen komt een witte zone vrij van wilde zwijnen.

Dubbel hekwerk helpt

Volgens deelstaatssecretaris en leider van de AVP-crisisstaf van Brandenburg Anna Heyer-Stuffer is het duidelijk dat een dubbel hekwerk helpt tegen de insleep van Afrikaanse varkenspest. In de kerngebieden met een dubbele omheining worden nog nauwelijks besmette wilde zwijnen ontdekt. Langs de grens bij onder andere Frankfurt aan de Oder komen nog steeds besmette wilde zwijnen voor.

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen is sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 in Duitsland gestegen naar 1.469. Daarvan zijn er 1.196 gevonden in de deelstaat Brandenburg en 273 in de deelstaat Saksen.

Polen

Volgens het Europese registratiesysteem Adis telt Polen 1.850 AVP-uitbraken bij wilde zwijnen in 2021. De teller van het aantal uitbraken bij gehouden varkens staat op 8, waarvan 4 in het midden van Polen waar nieuwe besmette gebieden moeten worden ingetekend.

Roemenië blijft het land met de meeste AVP-gevallen bij gehouden varkens met 517 uitbraken. In Servië zijn het er 33, in Oekraïne 5 en in Slowakije 1. Hongarije telt de meeste besmette wilde zwijnen met 2.365 uitbraken. Het aantal besmette wilde zwijnen in Slowakije is opgelopen naar 1.194.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.