Wildbeheereenheid de Moer verwijdert weer 14 kubieke meter zwerfafval tijdens de jaarlijkse schoonmaakdag.

WBE containerWildbeheereenheid De Moer en Omstreken ( WBE ) organiseerde zaterdag 21 maart 2015 voor het 25e jaar achtereen een grote ‘ schoonmaak- dag ’ in het buitengebied van Loon op Zand, Waalwijk, Sprang-Capelle, Dongen en Tilburg. Leden van de WBE, met vele vrijwilligers waaronder wethouder Gerard Bruijniks ( Gemeente Belangen ) en raadslid Richard de Kort ( VVD ), trokken zaterdagochtend de natuur in. Aan het eind van de ochtend werd ca. 14 kubieke meter zwerfafval uit de natuur in twee flinke containers gestort.  

Door Henny van den Broek

Zaterdagochtend om kwart voor negen hadden leden van Wildbeheereenheid De Moer, leden van de lokale politiek en een aantal vrijwilligers zich verzameld in het Partycentrum ’t Maoske in De Moer.

Bestuurslid van het WBE De Moer en omstreken Ruud Mutsaers, sprak de aanwezigen toe waarmee hij het belang van de ochtend nogmaals benadrukte. Niet voordat traditioneel getrouw de jachthoorn blaasgroep ‘De Móertonen’ het muzikale startsein had gegeven, maakten iedereen zich gereed om naar zijn schoonmaak gebied te vertrekken. Ter bescherming werden er handschoenen en veiligheidshesjes verstrekt. Het schoonmaken gebeurde met acht schoonmaakploegen die ieder een eigen gebied had toegewezen gekregen. Een oppervlakte van ongeveer 5000 hectare werd op de ochtend verkend.

Sinds 2002 staat heel Nederland jaarlijks een week lang in het teken van zwerfafval tijdens de Week van Nederland Schoon. Het is belangrijk het buitengebied schoon te maken en te houden. Zwerfvuil, zoals frisdrank blikjes, plastic, illegaal gestort huisvuil en zelfs een verdwaalde driewieler, hoort niet in het buitengebied thuis. Mensen die de natuur intrekken zijn zich blijkbaar niet allemaal bewust wat voor schade je kan aanrichten met het achterlaten van afval. Een klein plakje kauwgom of een blikje wat je in de natuur achterlaat kom je na tientallen jaren nog steeds tegen.

WBE GerardBruijniks liep met een plasticzak door een sloot langs de Zijstraat rommel in te zamelen. “ Hierzo, weer een fles,” riep hij. “ Veel mensen beseffen blijkbaar niet wat ze de natuur aandoen. Een hert dat rondloopt met plastic in zijn maag is helaas geen uitzondering. Te triest voor woorden, echt waar.”

Tegen twaalf uur reden de eerste wagens met hun aanhanger het erf op van een boerderij aan de Zijstraat in de Moer waar een grote afvalcontainer stond opgesteld. Nadat de achtste ploeg zijn afval had gelost was de container helemaal gevuld met afval. Vele autobanden lagen afgescheiden opgeslagen om apart aan een vuilverwerkingsbedrijf aan te bieden.

“ Je houdt het niet voor mogelijk wat er allemaal in de natuur wordt gedumpt. Zo lag er ook een dood schaap in de sloot. Ook ruimen we stofzuigers, autobanden en vuilniszakken netjes gevuld met afval, maar wel in de natuur gedropt. Blijkbaar vinden de mensen het te duur om hun afval naar de stort te brengen. Jaarlijks halen we rond de 14 kuub vuil uit de natuur. Het enige verschil met vroeger is dat je nu meer afval langs de wegen tegenkomt dan verder de natuur in,” geeft Mario Verboven secretaris WBE De Moer aan.

WBE groepWBE De Moer bestaat uit jagers, jachtopzieners, boeren, grondeigenaren en natuurliefhebbers. Zij beheren tussen het gebied tussen Tilburg, Waalwijk, Sprang Capelle en Dongen, het wildbestand. Het beheer bestaat uit zorg voor : Voldoende rust, ruimte en voedsel voor het aanwezige wild ; een gezonde en gevarieerde wildstand en o.a. schadebestrijding ter voorkoming van wildschade. Voor meer informatie : www.wbedemoer.nl

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk