Wilde zwijnen veroorzaken nu ook flinke schade in Twente.

Wilde zwijnen op de eikels

Bron: Tubantia Twente

Wilde zwijnen veroorzaken in hele regio schade. Afschieten mag maar is lastig en weinig effectief – Boerin Hanneke Blokland voelt zich een roepende in de weidsheid van het landschap rond haar boerderij in Vriezenveen. Wilde zwijnen veroorzaken vanuit het aanpalende natuurgebied Engbertsdijksvenen veel schade op haar land, maar ze vond tot voor kort geen gehoor met haar klacht.

Boerin Hanneke Blokland vond pas een luisterend oor toen ze vorige week -nadat in een nacht drie hectare grasland was omgewoeld- verhaal ging halen in de commissie landbouw en natuur van de provincie Overijssel. “Alles wat ik sinds de eerste schade in 2011 heb ondernomen, heeft geen concrete actie opgeleverd”, zegt ze. “Maar het loopt nu uit de hand. Er moet iets gebeuren.”

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat zij niet de enige is die overlast van wilde zwijnen ondervindt. Ook in Buurse. Haaksbergen, Ootmarsum, Delden, Eibergen, Nijverdal en Rossum duiken de everzwijnen met hun wroetende snuiten gretig in landbouwgrond.
Volgens nationaal beleid zijn de evers alleen toegestaan op de Veluwe en in natuurgebied De Meinweg in Limburg. Overal elders mogen ze worden afgeschoten, maar dat gebeurt maar mondjesmaat. In Vriezenveen zijn dit jaar twee wilde zwijnen naar de eeuwige jachtvelden geholpen, terwijl er naar schatting dertig rondscharrelen. De Wildbeheereenheid Vriezenveen schetst dat het afschieten een intensief en lastig karwei is. De zwijnen fourageren ’s nachts, wat de bejaging moeilijk maakt. Bovendien maken de zwijnen zich bij het minste of geringste menselijke geluid razendsnel uit de voeten.
De rijksoverheid wil greep op de zwijnenpopulatie omdat ze buiten de toegestane natuurgebieden de landbouw schade toebrengen of verkeersongevallen veroorzaken. Maar in de regio is geen sprake van een overtuigende aanpak.
In Twente werd vorig jaar volgens het Faunafonds negen keer schade uitgekeerd voor een totaalbedrag van 9.200 euro. Een jaar eerder werden vier schadeclaims aan maïs, aardappelen en gras gehonoreerd. Aanrijdingen met auto’s zijn er weinig. Vorig jaar waren het er nul en dit jaar twee.
Boerin Hanneke Blokland heeft met haar actie namens dertig boeren uit Vriezenveen de provinciale politiek wakker geschud. Ze wil met alle betrokkenen over een oplossing praten. Beheerder Staatsbosbeheer van Engbertsdijksvenen en de provincie zeggen dat wel te willen

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk