Wildwaarschuwingsreflectoren zorgen niet voor minder wildaanrijdingen

Speciale reflectoren langs autowegen en autosnelwegen zorgen niet voor minder wildaanrijdingen. Dat concluderen Duitse en Zwitserse onderzoekers in een onlangs gepubliceerd onderzoek naar de effectiviteit van wildwaarschuwingsreflectoren in Duitsland. De reflectoren blijken het gedrag van bijvoorbeeld herten niet op zo’n manier te beïnvloeden dat er minder aanrijdingen plaatsvinden.

Wildaanrijdingen kunnen fataal zijn voor mens en dier, en zorgen wereldwijd voor veel economische en ecologische schade. Er bestaan verschillende middelen die ervoor zouden moeten zorgen dat het aantal aanrijdingen laag blijft, waaronder wildwaarschuwingsreflectoren. Deze speciale reflectoren langs wegen moeten wilde dieren ervan weerhouden de weg over te steken wanneer er een auto langskomt. Omdat resultaten uit eerder onderzoek elkaar tegenspreken, besloten onderzoekers uit Duitsland en Zwitserland een nieuw, grootschalig onderzoek te starten naar de effectiviteit van wildwaarschuwingsreflectoren.

De onderzoekers analyseerden gedurende 24 maanden de wildaanrijdingen op 151 trajecten van ieder circa 2 kilometer. Deze testplekken lagen allemaal in Duitsland. De testplekken werden verdeeld in 2 groepen: A en B. De plekken in groep A kregen eerst 12 maanden reflectoren, daarna 12 maanden niet. Voor groep B werkten de onderzoekers andersom. Daarnaast werden op random 10 blauwe reflectoren ook optisch-akoestische reflectoren geplakt; eerst 5 in het eerste jaar, daarna 5 in het tweede jaar.

Na analyse van de voorgekomen wildaanrijdingen concluderen de onderzoekers dat wildwaarschuwingsreflectoren niet zorgen voor minder aanrijdingen. De reflectoren blijken het gedrag van bijvoorbeeld herten niet op zo’n manier te beïnvloeden dat er minder aanrijdingen plaatsvinden. Opvallend is dat eerdere onderzoeken wel effect van de reflectoren aantoonden. De onderzoekers nemen onder andere aan dat er in deze onderzoeken onvoldoende rekening gehouden is met het effect van veranderingen in de omgeving en natuurlijke fluctuatie in populaties.

Zie voor meer informatie het artikel Wildlife warning reflectors do not mitigate wildlife vehicle collisions on roads op de site van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO).

bron: MJPO, 21/09/18

Per abuis foto wildreflector was verkeerd geplaatst naar aanleiding van het  bovenstaand artikel. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.