Wintertijd: Wilde dieren zijn echte overlevers

bron: DJV nov 2018

In de herfst, de natuur zorgt voor een winter. Veel lokale fauna hebben geavanceerde strategieën ontwikkeld om de dorre seizoen overleven ook.

Mensen gekleed in koud weer warmer, maken veel dieren gelijkaardig in zoverre dat zij zetten een winterjas. Een dichte vacht met een onderlaag beschermt tegen onderkoeling, luchtkussen tussen de haren verschaffen isolatie. Dus het winterhaar van het edelhert is twee keer zo lang als de zomerhaar en de herten hebben ​​in de winter perm: (Dit zijn holle haren in de vacht en die dus een isolerende luchtlaag vormen die beter isoleert). In de wintervacht van de hazen, is er lucht tussen de wolhaar die isoleert Vogels helpt hun verenkleed: ze hebben pluisjes die de luchtlaag tussen de veren verwarmt als een donsjack. Ze vetten hun veren ook grondig in, zodat er geen water kan binnendringen.

Echter, een dikkere vacht is niet genoeg om de dorre seizoen te overleven. Herten, reeën, wilde zwijnen, vossen en konijnen bouwen in het najaar, vetreserves op, waar ze mee kunnen leven tot in de lente. Eekhoorns en gaaien slaan voedselreserves op die ze verstoppen en in de winter weer opzoeken. Een positief neveneffect hiervan is: De vergeten zaden ontkiemen in het voorjaar en vormen de basis voor het nieuwe leven.

Marmotten en  enkele muizensoorten houden in de winter een winterslaap en zo besparen zij de kostbare energie. Enige dieren houden alleen maar een winterrust zoals bijvoorbeeld de das, ze verlaten hun bouw alleen dan nog maar om eten te zoeken in de buurt van hun slaapplaats bij gunstig weer. 

Daglengte heeft direct invloed in het leven van de dieren , vooral vegetariërs zoals herten en reeën leven in de winter op een laag pitje. Zelfs de ademhaling en hartslag te vertragen om energie te besparen. Zodat de hartslag daalt van normaal 60 slagen per minuut tot 30. Hierdoor is de lichaamstemperatuur van de benen aanzienlijk afneemt. In de twee herbivoren krimpt zelfs het spijsverteringskanaal tijdens de wintermaanden.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.