Witte zone moet AVP buiten Frankrijk houden

bron: Boerenbusiness, 15/01/19

Het Franse ministerie van Landbouw heeft aangekondigd ‘een witte zone’ in te stellen. In deze zone, die nabij de Belgische grens ligt, mogen alle wilde zwijnen worden afgeschoten. Dit ter preventie van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest richting Frankrijk. 

Er werden woensdag 9 januari 2 besmette wilde zwijnen aangetroffen op circa 1 kilometer van de Franse grens. Om ervoor te zorgen dat Afrikaanse varkenspest zich niet naar Frankrijk verspreidt, heeft het ministerie nu aangekondigd een witte zone in te stellen. 

Daarnaast meldt het landbouwministerie dat er een hek wordt gebouwd, om zodoende een fysieke grens te creëren. Dit moet ervoor zorgen dat de besmette dieren het land niet kunnen bereiken.

Exportproblemen
Mocht het virus toch overslaan naar Frankrijk, dan krijgt het land vooral moeite met het exporteren van varkensvlees. De Filipijnen hebben al aangekondigd geen vlees te importeren uit landen waar Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, waaronder België. 


Waalse regering vergroot bufferzone tegen Afrikaanse varkenspest

Nadat er dinsdag 8 januari 2 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen werden gevonden, wil de Waalse regering geen enkel risico meer nemen en daarom wordt de ingestelde bufferzone in westelijke richting met 3.700 hectare uitgebreid. Ook naar het noorden wordt de bufferzone met 850 hectare vergroot. In het gebied dat aan de bufferzone is toegevoegd worden diverse vallen neergezet. Ook is er een hekwerk om het gebied in aanbouw en worden er in samenwerking met jagers nachtpatrouilles ingesteld.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.