Wolf maakt eerste slachotoffer

Wolf Drenthe 08032015
Assen – De wolf die is gesignaleerd in Drenthe en Groningen lijkt in ieder geval op één locatie, in Wezuperbrug, schade veroorzaakt bij een schaap.

Het dier liep beetwonden op in de halsstreek, terwijl de schoonzoon van de eigenaar van de schapen bij de dieren was. Het Faunafonds bevestigt het incident. Het schaap heeft de aanval wel overleefd.
Bij een andere melding uit Nieuw-Amsterdam overleefde een schaap niet. Het dier had forse beetwonden en is in Wageningen onderzocht. Daaruit is gebleken dat het vermoedelijk niet om een wolf ging, omdat het dier op veel plekken gebeten was. Een wolf bijt vooral in de halsstreek, een hond in de kop en poten en lukraak in een dier. “Als een boer zekerheid wil voor de veiligheid van zijn vee, moet hij de dieren opstallen”, adviseert Johan Wesselink van Bij12 Faunafonds.

Ook de LTO roept schapenhouders op alert te zijn op de wolf. Volgens vakgroepvoorzitter Jeljer Wynia van LTO Schapenhouderij is het voor schapenhouders vooral belangrijk om zich niet door angst te laten leiden, maar het hoofd koel te houden. “We gaan de wolf goed volgen. Zolang er geen schade is, is er niets aan de hand”, zegt Wynia.

Wolven Deskundige twijfelt aan echte wilde wolf

Wolven deskundige Frijmuth laat graag zien wat er gebeurt als mensen in de buurt van wolven komen. Hij neemt de cameraploeg van RTV Drenthe mee in het hok waar vier wolven verblijven in de 2e generatie gehouden. In mum van tijd zijn de dieren bijna niet meer te zien.

Verklaring

Hij heeft wel een verklaring voor het gedrag van de wolf in Drenthe: “Misschien dat deze wolf in gevangenschap met de fles groot is gebracht. D´r zijn mensen in Duitsland die hebben wolven thuis en het zou kunnen dat het dier daar ontsnapt is.”

Meerdere plekken

De wolf is op meerdere plekken in Drenthe gezien. De eerste melding kwam gisteren uit Noord-Sleen en vanmorgen werd het beest gezien in de buurt van Ekehaar.

Provincie analyseert

De provincie Drenthe houdt er ook rekening mee dat de Drentse wolf tam is. “Wat we zien dat wordt geanalyseerd. Het kan ook zijn dat we een gerichte actie op touw zetten om het roofdier te vangen om te kijken wat er aan de hand is,” zegt gedeputeerde Rein Munniksma.

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk