• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Wolf valt jachthonden aan tijdens de jacht en wordt gedood

21 januari 2019 (DJV) Berlin

Volgens berichten in de media heefteen wolf in Brandenburg verschillende jachthonden aangevallen op een drijfjacht en weigerde zich te laten wegjagen door roepen en een waarschuwingsschot. Een jager doodde vervolgens de wolf. Dit zou het eerste incident in Duitsland zijn, die voor de wolf fataal af liep. De DJV vraagt ​​om een ​​volledig onderzoek van deze zaak en voor de rechtszekerheid van de jagers.

Reeds afgelopen vrijdag werden een aantal honden aangevallen tijdens een drukjacht  in Brandenburg,  een wolf – dit gebeurde in de onmiddellijke nabijheid van een jager op een hoogzit. Volgens berichten in de media heeft hij tevergeefs geprobeerd door geschreeuw en een waarschuwingsschot om de wolf te verdrijven en uiteindelijk doodde hij hem. Dit zou het eerste geval  zijn van een wolf die honden tijdens de jacht in Duitsland aanvalt, die voor de wolf fataal afliep. De Duitse Jagd Verband (DJV) neemt het incident zeer serieus en vraagt ​​om een ​​snel en volledige onderzoek, naar wat er is gebeurd.

“We hebben dringend behoefte aan rechtszekerheid voor alle jagers. Ze moeten weten, hoe ze zich moeten gedragen in een dergelijke noodsituatie, “zei DJV president Hartwig Fischer. Honden zijn onmisbaar voor de jacht en de drijvers en familieleden die moeten worden beschermd. Hij doet een beroep aan jagers en andere hondenbezitters van de DJV om bij vermoedde aanvallen door wolven onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts om een DNA-monster te verkrijgen. De detectie van DNA wolf is slechts een paar uur in de wond aantoonbaar, daar meestal de wond met een ontsmettingsmiddel schoon wordt gemaakt.

De DJV benadrukt dat het gebruik van jachthonden essentieel is voor een weidelijke jacht – zelfs in wolven gebieden – daar anders de wilde zwijnen niet effectief bejaagd kunnen worden. Echter, de stand van de wilde wilde zwijnen dienen verminderd worden, om het risico van een mogelijke verspreiding van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren. Herbivoren zoals herten en reeën eten jonge bomen of schillen de schors van bomen. Zodat het bos kan blijven groeien, moet de stand ook hiervan worden aangepast – essentieel belang zijn ook hierbij goed getrainde honden. 

In Duitsland, neemt de aanval van wolven op honden toe. In Scandinavië, waar de wolf al langer is, zijn precies 617 aanvallen van de wolf op honden geregistreerd van 1995 tot mei 2018, 400 van de aanvallen eindigde fataal voor de hond, het Noorse Instituut voor Natuur- Research in een recent persbericht . Volgens de Zweedse Hunting Association, zijn er ongeveer 25 aanvallen van de wolf per jaar op jachthonden in Zweden en Noorwegen bij elkaar. Na een verandering in de wet een paar jaar geleden, is het de Zweedse jagers toegestaan om een wolf al te doden, als hij op het punt staat om honden of vee aan te vallen. Eerder moet getracht worden de wolf door kreten en waarschuwingsschoten in de grond te verjagen. De meeste aanvallen van de wolf vonden in Scandinavië van oktober tot december plaats.

Reacties zijn gesloten.