Wolf van Overijsselse Beuningen afkomstig uit Oost-Duitsland

wolf pixabay-142173_1280

De wolf die begin september in het Overijsselse Beuningen werd gesignaleerd is afkomstig uit een roedel in het oosten van Duitsland. Dit blijkt uit onderzoek van Arjen de Groot en Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research in opdracht van de provincie Overijssel. Het dier heeft zo’n 600 kilometer afgelegd voordat het in Nederland aankwam.

Het DNA-profiel van de wolf in Beuningen is vergeleken met profielen van wolven die het Duitse onderzoekinstituut Senckenberg beheert. Het blijkt te gaan om een vrouwelijke wolf, oorspronkelijk afkomstig uit de ‘Uekermünde-roedel’ in Mecklenburg-Vorpommern. Het dier is begin september bij Beuningen waargenomen. Langs welke route het dier Nederland is binnengekomen is niet bekend.

“De Uekermünde-roedel bevindt zich ruim 600 kilometer van Beuningen vandaan,” zegt wolvenkenner Hugh Jansman. “Dat toont aan wat voor grote afstanden wolven af kunnen leggen. Herkomstbepaling kan daarom alleen plaatsvinden bij een goede internationale samenwerking. En die is er. Wij maken deel uit van het consortium CEwolf, dat zich bezighoudt met de populatiegenetica van de Centraal Europese wolvenpopulatie.” In het consortium gebruiken alle deelnemende instituten dezelfde methodieken, wat het mogelijk maakt om snel te checken of een individueel DNA-profiel al eerder in een ander land is aangetroffen.

bron: Wageningen Environmental Research, 02/11/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.