Wolf voor het eerst op beeld in Friesland

Op beelden van een wildcamera bij Bakkeveen van een van de vrijwilligers van Natuurmonumenten in Friesland is een wolf te zien. Het zijn de eerste beelden van een wolf in Friesland. De beelden zijn op 10 december vastgelegd.

In de afgelopen maand zijn in Nederland 77 schapen doodgebeten. Bijna de helft van die schapen is in de laatste 2 weken in Friesland aangevallen. Uit DNA-onderzoek op de kadavers moet nog blijken of de dieren zijn aangevallen door een wolf, aldus BIJ 12, de organisatie die faunaschadezaken afhandelt voor de provincies. Als vaststaat dat een wolf een schaap heeft gedood, heeft de eigenaar recht op een schadevergoeding. Tot half november van dit jaar vielen in totaal 59 schapen ten prooi aan een wolf.

Behalve dat de wolf zich heeft gevestigd op de Veluwe, worden er ook zogenaamde zwervers gesignaleerd. Deze jonge wolven gaan op zoek naar een geschikt leefgebied om zich te vestigen. Als er geen geschikt gebied is, trekken ze verder.

Bij Bakkeveen is een rondzwervende wolf voor het eerst vastgelegd op een wildcamera. De wildcamera hangt er om dassen, boommarters en reeën te monitoren. Het is een zeer bijzondere toevalstreffer dat een wolf op beeld wordt vastgelegd. Inmiddels is de wolf alweer verder getrokken.

In het natuurgebied de Kale Duinen bij het Friese Appelscha zijn vorige week verdeeld over 2 nachten 3 schapen doodgebeten. Enkele kilometers verderop in het Drentse Diever werden een paar dagen eerder 5 dode schapen aangetroffen. Weer enkele dagen daarvoor werden in het Friese Slappeterp 24 schapen gedood. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in het Drentse Nieuw-Balinge en in Emst en Hoog Soeren aan de rand van de Veluwe inderdaad schapen door een wolf zijn gedood.

Natuurmonumenten is echter blij met de komst van de wolf en vindt het een verrijking voor de Nederlandse natuur. De terugkeer van de wolf betekent wel dat we ons daar op moeten voorbereiden. Aandacht voor preventieve maatregelen zoals het plaatsen van een wolvenraster is dan ook van belang.

bron: Natuurmonumenten, 18/12/19

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.