• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Wolven afschieten heeft weinig zin, en werkt eerder averechts volgens modelstudie Wagingen Universiteit

Wolven afschieten helpt niet. Sterker nog, het werkt eerder averechts. Er komen gewoon wolven uit Duitsland voor terug. En als je wolven verjaagt door te schieten, gaan ze dwalen en vergrijpen ze zich eerder aan schapen. Dat blijkt uit een modelstudie die twee studenten aan de Wageningen Universiteit hebben uitgevoerd.

De studenten gebruikten het model Netlogo om de kolonisatie van de wolf te simuleren. Basis voor het model is de habitatkaart die Wolven in Nederland heeft gemaakt. De kaart toont in detail welk gebied in principe geschikt is voor de wolf. Een set van parameters gebaseerd op het gedrag van de wolf en menselijk ingrijpen brengt die kolonisatie letterlijk in beeld. De modelstudie levert bewegende plaatjes op van wolven die vanuit Duitsland de grens overtrekken, op zoek gaan naar geschikte habitats en elkaar. Die roedels stichten en elkaars territorium bevechten. Die al of niet intensief worden beheerd door de mens, al naar gelang de invloed van de publieke opinie.

Volgens het rekenwerk van de computer zullen zich nooit meer dan ongeveer 65 wolven in Nederland vestigen. Dat strookt met eerdere schattingen van Wolven in Nederland en studie van Wageningse ecologen. Opmerkelijker is de bevinding dat beheer door afschot weinig effect heeft op de wolvenstand. Hoogleraar Toegepaste Informatiekunde Gert Jan Hofstede van de Wageningen Universiteit wil met Wolven in Nederland om de tafel om het model verder uit te breiden. “Dit is in één maand door studenten gedaan. Het is een goede start, maar voor toepassing in beleidsondersteuning is meer onderbouwing nodig.”

Zie voor meer informatie de site van Resource.

bron: Resource – Wageningen UR, 20/06/19

Reacties zijn gesloten.