• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Wolven Veluwe jagen nu ook als roedel op edelherten

 

Dat Nederlandse wolven jonge en vrouwelijke edelherten eten was al bekend, maar in het afgelopen kwartaal zijn ook enkele grote mannelijke edelherten met imposante geweien gedood door wolven. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalonderzoeken gedaan door wolvenexperts van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van BIJ12, een interprovinciaal onderzoekscentrum.

Mannelijke herten met grote geweien zijn normaliter het meest riskant om als wolf te bejagen. Het vermoeden dat de roedel op de Noord-Veluwe nu voor het eerst in staat is om in teamverband wel op dergelijke herten te jagen, lijkt nu te worden bevestigd. Op enkele exemplaren die deze winter dood werden aangetroffen, zat DNA van meerdere wolven uit de roedel.

WUR-onderzoeker Hugh Jansman: “Daarbij speelt ook een rol dat mannelijke edelherten in de bronstperiode gemiddeld 25% van hun gewicht verliezen, wat maakt dat de geweidragers daarna extra risico lopen”.

Doodgereden wolf

Op 4 maart is er vroeg in de ochtend op de Noord-Veluwe een wolf doodgereden. De aanrijding is gemeld via de alarmcentrale en vervolgens is conform het IPO Wolvenplan door een ecoloog van WUR locatieonderzoek verricht. Het dier is vervolgens door hem meegenomen voor sectie.

Duidelijk is dat de wolf na de aanrijding nog een eindje het bos inliep waar het al snel lijkt te zijn gestorven. De wolf bleek nog warm en had recente bloedingen en schaafplekken. Sectie is in samenwerking tussen WUR en Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) verricht bij de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

De Wageningse onderzoekers richten zich bij de sectie op leeftijd, geslacht, conditie, maaginhoud en het afnemen van monsters voor genetisch en toxicologisch onderzoek. De veterinaire onderzoekers van DWHC richten zich op de doodsoorzaak en eventuele dierziekten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.