• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Wolvin in Nationaal Park De Hoge Veluwe brengt veel onrust onder aanwezige wildsoorten.

De wolvin die sinds afgelopen zomer Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft ontdekt, doodt daar niet alleen moeflons. Er zijn ook dode, jonge wilde zwijnen gevonden en de parkdirectie denkt dat er ook edelherten en reeën zijn aangevallen. Hoeveel wild tot nu toe precies is gedood, is volgens de directie niet te zeggen, omdat lang niet alle kadavers worden gevonden in de uitgestrekte, dichte bossen van het nationale park.

Volgens De Hoge Veluwe heeft de wolvin in elk geval zeker twintig vooral mannelijke moeflons gedood. De boswachters hebben een wolfwerend raster geplaatst om een gebied van 86 hectare. Zodra de kudde moeflons in dat gebied loopt, gaat het hek dicht om de dieren te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het is tot nu toe nog niet gelukt om de wilde schapen te vangen, zegt de parkdirectie. Er is overleg met natuurparken in het buitenland die mogelijk tijdelijk de Veluwse moeflons willen opvangen.

Hoge Veluwe niet blij

Volgens de boswachters is het wild duidelijk verontrust door de aanwezigheid van de wolvin. Dat heeft tot gevolg dat bezoekers van het natuurgebied minder gemakkelijk wild te zien krijgen, terwijl dat juist een groot deel van de aantrekkingskracht van De Hoge Veluwe is. Vooral onder de edelherten is veel onrust te zien, aldus De Hoge Veluwe. De dieren blijven in steeds grotere roedels bij elkaar en vermijden plekken waar ze zich onveilig voelen. De herten trekken steeds verder het bos in.

De directie van De Hoge Veluwe is niet blij met de wolvin en zou het dier graag willen vangen, als dat wettelijk niet verboden was. “Hopelijk verdwijnt de wolf vanzelf weer. Tussentijds wordt op verschillende manieren getracht om de politiek en de Nederlandse bevolking te laten inzien dat de aanwezigheid van de wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een zeer slechte zaak is voor de moeflon en de toch al sterk onder druk staande biodiversiteit in het park”, aldus de directie.

Bron: ANP

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.