ZEELAND – DE LAATSTE ARTEMIS VAN HET SEIZOEN – HUBERTUSDEELNEMERSVELD COMPLEET.

IMG_3182

Henk Verhoeven

Zaterdag 21 maart trok de karavaan voorjagers naar het Zeeuwse Burgh Haamstede om daar op de camping “De Duinhoeve” te proberen een plekje te bemachtigen voor de Hubertusfinale in april. ’s-Morgensvroeg uit de veren op weg naar de uiterste westpunt van het mooie Zeeland. Onderweg rij je door prachtige landschappen die door het betoverende zonlicht die morgen tot schitterende plaatjes verstilden. Uieraard merkt de echte jager/jachthondenliefhebber het vele wild op dat hier nog te zien is. Die kale uitgestrektheid van Zeeland heeft toch wel iets. Aangekomen op De Duinhoeve is het een weerzien met oude bekenden, en is de spanning al voelbaar bij de voorjagers die nog hopen vandaag een plaatsing te bemachtigen. Het deelnemersveld is sterk en bekend is dat Richard Bosch en zijn team echt geen puntjes gaan weggeven. Voor elk apport zal gestreden moeten worden.

PROEF 1: RUIGTE

IMG_3336De eerste proef, gekeurd door Piet van Ieperen vond plaats op een plek die zijn naam eer aan deed. Gelukkig werden de aller ruigste stukken dit keer niet gebruikt, dit tot opluchting van mij en mijn hondje (..lees het verslag van vorig jaar er nog maar eens op na waarom dit ook al weer was..). Nu lag de nadruk meer op ruim en vrij zoeken, iets wat meer past bij mijn hondje. De proef vangt aan met het wegsturen van de hond om op een groot open, halfbegroeid terrein vrij te zoeken naar een verloren geraakte nerts. De hond wordt hier vooral beoordeeld op eigen initiatief, zoekwil en een verstandig jachtpatroon. Pakt de hond de nerts op, dan valt nog een schot en wordt een kraai de lucht in geschoten die ook door de opmerkzame voorjager gemarkeerd kan worden. Honden die goed opletten kunnen na afgeven van de nerts, de kraai zo ophalen. Andere die alleen op geluid markeerden hebben een iets groter gebied te doorzoeken en honden die het gehele tweede apport vergeten zijn moeten door hun baas kundig naar de valplek gedirigeerd worden. Piet had ook verteld dat dit de rangorde zal bepalen van de punten. Hans Swart scoorde op dit onderdeel het best met 68 van de 70 punten. Een vrijwel foute uitvoering dus.

PROEF 2: NAZOEK EN MARKEER OP SCHOT

De tweede proef vond plaats op de camping, tussen de staanplaatsen van de caravans en de heggen daartussen die het zoekgebied voor de voorjager redelijk onoverzichtelijk maakten. De opzet was simpel, zo vertelde keurmeester Ries van Wanrooij, op het veld ligt een zwaar aangeschoten gans en aan de voorjager en zijn hond de opdracht die binnen te halen. Voorjager Wim Onwezen de (ondankbare?) taak de spits af te bijten. Zijn labrador Butterfly van Rosas Tienmorgen, zocht vasthoudend maar in zijn eigen, niet al te hoge tempo het hele terrein af en vond – helaas buiten de tijd – de natte gans, droeg die fier naar zijn baas en sleepte daarbij een vleugel over de grond waardoor een sleepspoor ontstond wat het voor de honden daarna een stuk eenvoudiger maakte om de gans te vinden (..hoewel?..). De tweede opdracht was een kraai binnenhalen die eerder rechts gevallen was. Het tricky aspect van deze proef was dat de kraai ruim een meter boven de grond in de takken van een struik hing. Gelukkig vormde dit voor de meeste honden geen probleem. Beste prestaties op deze proef werden neergezet door Ronald Strous met zijn Griffon en door Iwan Hoefnagels met zijn stoere draadhaar. Deze laatste combinatie haalde maar liefst op drie proeven het maximale aantal punten, maar liet op andere proeven dan weer net teveel puntjes liggen om helemaal hoog in het eindklassement te belanden. Maar duidelijk is dat we hier met een combinatie te maken hebben waar we in de toekomst nog het nodige van mogen verwachten..

Mijn eigen hondje vond de gans wel, maar dit buiten de tijd. Uit het feit dat hij in tegenstelling tot de andere honden helemaal nat terugkwam viel op te maken dat hij een veel te groot gebied heeft afgezocht, wel de gans vond maar helaas tijd tekort kwam om de kraai nog binnen de gestelde vijf minuten binnen te brengen. Altijd balen om er al bij de eerste proef uit te liggen..

PROEF 3: NAZOEK DRIJFJACHT

Deze proef vond plaats op een open veld, een voetbalveld behorende bij de camping, omringd door bosranden. Voorjager en hond staan aan één kant van het veld en in de rand daar tegenover, op ongeveer 50 a 60 meter zijn een eend en konijn zoekgeraakt. Taak aan de hond om die te zoeken. Vijf combinaties scoorden op deze proef die door Piet Damme werd gekeurd, de volle bak van 70 punten (twee maal 25 voor elk apport en 20 voor de wijze van voorjagen). Door de gunstige wind leverde het zoeken van de stukken wild niet veel problemen op. Ook was het veld redelijk overzichtelijk, dus honden die te ver uit het zoekgebied afdwaalden konden weer vlot terug gedirigeerd worden.

PROEF 4: NAZOEK EN SLEEP

Eveneens door Piet Damme werd de eerste middagproef gejureerd. Noch voor toeschouwers, noch voor voorjager en zelfs niet door de keurmeester was er veel te zien op deze proef. De hond werd een laantje in gestuurd waar na een flauwe bocht naar links de hond uit het zicht verdween. Na enkele meters kon de hond daar een duif vinden. Het eerste apport. Voor het tweede apport moest de hond langs hetzelfde valpunt en aan het eind van het laantje naar links een brug over waar een sleepspoor van een konijn begon. Mijn hond bracht de duif keurig binnen, maar nam het commando dat daarna volgde – namelijk een rechtvooruit commando – vrij letterlijk op en in plaats van linksaf het bruggetje over te gaan, ging hij rechtdoor, nam een stevig hek en kwam terecht in een veld dat buiten de proef viel. Van al deze feiten werd de keurmeester op de hoogte gehouden via een walkie-talkie, maar de voorjager kon goed meeluisteren. In mijn geval betekende dit de hond terugfluiten, opnieuw inzetten en toen pakte hij gelukkig wel de sleep op en kwam nog juist op tijd met het konijn binnen. 57 punten. De enige twee combinaties met volle punten waren Wim van Aalst en de uiteindelijke winnaar Henny Schoor.

PROEF 5: BOSJACHT

Ries van Wanrooij keurde deze proef die helemaal past bij wat hij van een goede jachthond wil zien. Voorjager en hond staan voor een dicht bos, en verderop – hoe ver? Waar? Allemaal onduidelijk – liggen nog een konijn en een meerkoet. Ga ze maar zoeken. Succes! Dit is waar de proef op neerkwam. Eigen initiatief, zoekdrift en zoekverstand maken hier het verschil. Mijn hondje ging goed op weg en kwam even later met de meerkoet terug, volgens Ries het moeilijkste apport. Dus met de hoop op een mooi tweede apport zette ik Idefix opnieuw in. Ik verwachtte hem snel weer terug, maar dat liep anders. Een halve minuut voordat mijn tijd om was begon ik me toch zorgen te maken. Misschien was hij wel té ver weg aan het zoeken (..en probleem dat mijn passievolle hondje wel vaker laat zien..). Ik floot hem in. Geen reactie. Nogmaals, nu wat strenger (..de tijd was inmiddels om..), en ja hoor! Daar komt ie. Met een konijn in zijn bek. Jammer genoeg tikt het klokje van Ries ongekend snel (..had ik bij proef 2 al ervaren..) anders had ook Idefix deze Artemis af kunnen sluiten met “alle apporten binnen”. Maar helaas… Het feit echter dat maar liefst 10 honden op deze proef de volle mep scoorden, geeft wel aan dat het met de jachteigenschappen en eigen initiatief van onze honden wel goed zit.

PROEF 6: VEERWILDJACHT

De laatste proef van de dag werd gekeurd door Piet van Iperen. Op een open veld, achter wat bomen en struiken staat een jeep met twee jagers ernaast. Zij schieten een duif die door de hond goed gemarkeerd kan worden. Vijftig meter naar rechts echter, is eerder een fazant geschoten die niet zeker dood is en dus als eerste opgehaald moest worden. Probleem is uiteraard hoe de hond in dit zoekgebied te houden en te voorkomen dat hij naar de duif trekt. Ik zag mijn hond nadrukkelijk naar de duif kijken en besloot hem daarom even nadrukkelijk naar rechts in te zetten, in de hoop dat hij met een banaanvorm toch naar links zou afwijken en dan ongeveer bij de fazant zou uitkomen (..voor buitenstaanders die dit verslag lezen: dit zijn het soort gedachten dat voorjagers net voor, tijdens en vooral in de uren daarna aan de bar met een pilsje of Jägermeister in de hand, intensief bezig houdt..).

Eerder die dag was echter al duidelijk geworden dat de dirigeertraining goed zijn vruchten heeft afgeworpen (..rechtdoor is rechtdoor, ook als er een hek staat..) en ook nu weer pakt Idefix een kaarsrechte lijn en komt veel te ver naar rechts uit. Ik waag de gok, zet hem aan de bosrand stil, geef een dirigeer naar links (richting de duif dus) die hij enthousiast oppakt, en ik zet hem stil bij het punt waar mogelijk de fazant ligt of de zoektocht daarnaar kan beginnen. Zal hij het commando naar achter goed oppakken of doorrennen naar links? En wat blijkt? Feilloos gaat hij naar achteren, pakt daar lucht van de fazant en komt er trots mee aandragen. Vervolgens de duif binnenbrengen was natuurlijk een peulenschilletje. Hoewel ik twee apporten buiten tijd binnenbracht – je weet wel door die illegaal opgevoerde klok van keurmeester van Wanrooij – was ik toch beretrots op wat mijn hondje vandaag allemaal heeft laten zien. En daar gaat het toch allemaal om?!

Hieronder de link naar de foto’s gemaakt door Ilse Brooijmans:

https://plus.google.com/photos/112660902420275702335/albums/6128974986672078513?authkey=CJPD-ejuivHoOg

Puntenuitslag Artemisproef Zeeland 21 maart 2015
Naam voorjager Puntentotaal
Henny M. Schoor ** 407
Marjo Hagoort ** 367
Hans Swart ** 363
Marco Haspels ** 357
Natascha Ripzaad ** 354
Hans Joosten 364
Iwan Hoefnagels 362
Rikus Leehuis 361
Harm Nuis 359
Corina Sanders-de Pijper 353
Deborah de Pater 353
Cockie van Dieten 343
Hanneke Raats 338
Hans van Alphen 330
Wim van Aalst 319
Thijs van Dieten 316
Paul Polderman 316
Wim Merks 316
Bep van den Berge-Klazinga 312
Henk Verhoeven 311
Karin Beezemer 284
Rene Machielse 272
Michel Weglage 271
Hans Mathijssen 256
Frank van Erp 249
Marian Kroon-zur Kleinsmiede 245
Marjolijn v Iperen 237
Fred van der Meulen 237
Wim Onwezen 227
Maurice Coenen 226
Wilma de Graaf 222
Inge van Niel 219
Ronald Strous 213
Anne-Marie Smithuis van den Broek 181
Ina Haspels 70
** = alle apporten binnen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk