De wolf nu al gevaarlijk dichtbij de mens

Hoe schuw zijn de wolven nog?

Nederland, zeg niet dat u niet gewaarschuwd was !

Er gaan al langer verhalen rond van wolven in Nederland, die steeds dichter bij de mensen komen. Maar dit filmpje moet alle alarmbellen doen afgaan:

https://twitter.com/i/status/1585145545278251008

Wat hier gebeurt, is uitgebreid beschreven en voorspeld door de Canadese Bioloog en jager Valerius Geist (zie hier voor een samenvatting). Van zijn 7 fasen herhaal ik hier de laatste 3:

  1. De aanvallen op vee worden frequenter. Ook worden meer koeien en paarden hevig verminkt of gedood. Ruiters (of boeren op de tractor) worden gevolgd en omsingeld, maar nog niet aangevallen.
  2. De wolf komt steeds dichter bij de mens, snuffelt aan de wandelaar, knabbelt aan zijn kleren, laat zich niet meer echt verjagen. Het lijkt heel leuk en speels, maar in werkelijkheid is hij aan het onderzoeken of de mens een mogelijke prooi is.
  3. In deze fase bereikt de escalatie de top. De aanvallen op de mens zijn nog wat onhandig, en een forse man (type Canadese houthakker) kan zich nog wel verdedigen, maar tegen een roedel is de mens kansloos. Ook met een geweer.

Verder waarschuwt Geist, dat de wolf eerst zal proberen een kind te pakken.

We mogen dus blij zijn, dat de ouders op dit filmpje terecht bang waren voor hun kinderen en deze probeerden af te schermen.

Lees ook in dit artikel wanneer een wolf relatief ongevaarlijk is voor de mens.

We mogen dus (wederom!) concluderen…….

dat wanneer er ongelukken gaan optreden, Europa en de mensen die de wolf welkom heten, niet de schuld op een ‘probleem-wolf’ kunnen schuiven en zo de handen in onschuld kunnen wassen, maar het boetekleed moeten aantrekken. Eventueel kunnen ze verantwoordelijk gesteld worden. Die wolf doet immers gewoon wat in zijn aard ligt – zoals voorspeld door Valerius Geist.

Paul Bouwmeester