Vossenlintworm

image_pdfimage_print

De vossenlintworm is zeer gevaarlijk voor de lever bij een mens

Wat is vossenlintworm?vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm die vooral bij vossen kan voorkomen. Besmette dieren scheiden eitjes van de lintworm uit. De parasiet zelf en de eitjes zijn niet met het blote oog te zien. De vossenlintworm kan bij mensen een ernstige ziekte van de lever veroorzaken. Soms ook een ziekte van de longen, botten en hersenen. In Nederland komt ziekte door de vossenlintworm bij mensen zeer zelden voor.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

De meeste mensen worden na besmetting niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen ontstaan gebeurt dat meestal pas na jaren, soms na enkele maanden.

De parasieten vormen blaasjes met vocht en afhankelijk van de hoeveelheid en waar de blaasjes in het lichaam zitten kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Er kunnen klachten optreden zoals pijn rechts boven in de buik, misselijkheid, braken en geelzucht. Ook kan hoest en benauwdheid optreden.

Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?

De vossenlintworm komt voor bij vossen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Oost- Frankrijk, België en Oost Europa. In Nederland is de vossenlintworm gevonden in vossen in de grensgebieden van Groningen en Limburg. Vossen, (jacht)honden en soms ook katten lopen de parasiet op door het eten van besmette knaagdieren. Wanneer mensen deze eitjes via de mond binnenkrijgen ontwikkelen zich wormpjes in de lever, soms ook in de longen of andere organen.

Mensen kunnen besmet raken met de eitjes van de vossenlintworm door hand-mondcontacten na contact met grond die door honden- of vossenpoep besmet is. Besmetting kan ook optreden door het eten van besmette bosvruchten zoals bosbessen, bramen, frambozen, valfruit of paddenstoelen. Bij regen kan de honden- of vossenpoep op de vruchten of struiken gespat zijn. De ziekte is niet besmettelijk van mens op mens.

Wie kunnen ziek worden en wie lopen extra risico?

Mensen die direct contact met vossen hebben in gebieden waar de ziekte voorkomt lopen risico op besmetting: landbouwers, jagers, boswachters, bosarbeiders en veldbiologen. Mensen die in risicogebieden ongewassen bosvruchten, paddenstoelen of valfruit eten lopen ook risico besmet te raken.

Welke maatregelen kun je nemen om vossenlintworm te voorkomen?

De hierna beschreven maatregelen gelden voor gebieden waar de vossenlintworm voorkomt;

  1. Was de handen goed na contact met aarde in natuur en tuin. Was en kook bosvruchten, paddenstoelen en valfruit voordat u ze eet. Omdat de eitjes goed bestand zijn tegen verhitting blijft er ook na verhitting enig risico bestaan bij het eten van bosvruchten en valfruit. Zorg dat groentetuinen omheind zijn, zodat vossen niet in contact komen met de groenten.
  2. Honden die bij vossenjacht worden ingezet moeten na afloop gedoucht worden.
  3. Ontworm ze elke 3 tot 4 weken met een speciaal antiwormmiddel.
  4. Als het nodig is een vos vast te pakken, doe dat dan alleen met handschoenen en bij voorkeur in de nek van de vos en nooit bij de achterpoten of staart omdat daar de kans op besmetting het grootste is.HCR met vos
Is vossenlintworm te behandelen?

Raadpleeg bij bovengenoemde klachten de huisarts. Om de ziekte vast te stellen worden bloed, lever en longen onderzocht.

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van aangetast weefsel. Wanneer dat niet mogelijk is kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Er ontstaat geen immuniteit tegen de ziekte. Zonder behandeling kunnen patiënten aan de ziekte overlijden.

Kan iemand met vossenlintworm naar kindercentrum, school of werk?

Vossenlintworm is niet van mens op mens overdraagbaar. Iemand die besmet is en zich goed voelt kan daarom gewoon naar kindercentrum, werk of naar school.

Wat doet de GGD?

Bij een ongewoon aantal gevallen van vossenlintworm kan de GGD onderzoek doen.en en/of voorlichting geven. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Reacties zijn gesloten.