Slecht nieuws voor de biodiversiteit op landbouwgrond

image_pdfimage_print

Brussel, 1 februari 2024 – Na massale demonstraties van boeren in verschillende lidstaten, die vandaag Brussel bereikten, heeft de Europese Commissie (EC) gisteren besloten een verlenging van de GLMC 8-afwijking voor 2024 voor te stellen. GLMC 8 vereist dat boeren 4% van hun land achterlaten voor biodiversiteit.

Met meer dan 1.000 tractoren buiten het EU-hoofdkwartier protesteren boeren uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere lidstaten om hun stem te laten horen. Enkele van de belangrijkste klachten hebben betrekking op overregulering, administratieve lasten en oneerlijke concurrentie door goedkopere import.

Op 5 e In februari zullen de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie bespreken en erover stemmen. In de zomer van 2022 werd een identieke verordening aangenomen. Destijds stemden alle vertegenwoordigers van de lidstaten vóór, behalve Duitsland, dat zich onthield.

In zijn commentaar op het voorstel van de EC en de daaruit voortvloeiende problemen voor de biodiversiteit verklaarde Torbjörn Larsson , voorzitter van FACE:

Boeren worden geconfronteerd met echte uitdagingen en moeten beter worden ondersteund, maar het afschaffen van GLMC 8 zal deze problemen niet oplossen. We hebben een veerkrachtiger landbouwbeleid nodig beter te ondersteunen om de behoeften van boeren en de biodiversiteit . ”

Reacties zijn gesloten.