Tweede geval van AVP in Baden-Württemberg
Ruim een half jaar lang waren er in het zuidwesten geen andere besmette dieren aangetroffen. Nu is deze ziekte, weer opgedoken.
Het Friedrich Loeffler Instituut in Duitsland bevestigt tweede geval van AVP in Baden-Württemberg. (Bron: Bernhardt/DJV)
Ruim zes maanden na het laatste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Baden-Württemberg is er opnieuw een besmet dier ontdekt. Volgens het Ministerie van Landbouw werd het wilde zwijn dood aangetroffen ten noorden van de Autobahn 6, nabij Mannheim.
“Dit geval past bij de epidemie die al weken woedt aan de Hessische kant van de deelstaat bij Lampertheim”, aldus minister van Landbouw Peter Hauk (CDU) in een verklaring.
De varkenspopulatie in het zuidwesten is nog steeds niet besmet met het virus. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, moeten varkenshouders zich strikt aan de veiligheidsmaatregelen houden, zegt Hauk.
Begin augustus doodde een jager een zichtbaar ziek wild zwijn bij Hemsbach in het district Rhein-Neckar, waar ook Afrikaanse varkenspest was vastgesteld. Eerder waren er al uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de aangrenzende deelstaten Hessen en Rijnland-Palts. Het geval in het district Rhein-Neckar was het eerste in Baden-Württemberg sinds het enige incident twee jaar eerder in het district Emmendingen.
Virus is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen
Het virus wordt overgedragen via direct contact tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde dieren, vooral via bloedcontact. Het kan echter ook indirect van het ene dier op het andere worden overgedragen via besmette voorwerpen zoals gereedschap, auto’s, schoenen, voedsel of besmet voer.
Voor varkenshouderijen is een uitbraak van de ziekte een bedreiging voor hun voortbestaan. Naast het uitsterven van de dierenpopulatie bestaat er ook het risico op genetisch verlies en uitsterving van de populatie, met als gevolg ruimte- en dierenwelzijnsproblemen.