Geen aanwijzingen voor illegale wolvenstroperij

image_pdfimage_print

Uit navraag bij BIJ12 is niet gebleken dat er sprake is van een opvallende situatie rond verdwenen wolven. BIJ12 monitort de Nederlandse wolvenpopulatie, maar telt niet alle individuele wolven in Nederland. Er is daardoor altijd fluctuatie in het aantal gemonitorde dieren. BIJ12 heeft aangegeven dat zij de beweringen over illegale wolvenstroperij niet herkennen. Dat schrijft staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

Wolven kunnen om meerdere redenen van de radar verdwijnen, aldus Rummenie. Bijvoorbeeld doordat ze over de grens naar andere landen trekken of doordat ze zich schuilhouden en daardoor niet zichtbaar zijn voor mensen. Ook zijn er bij de politie geen concrete meldingen van stroperij van wolven bekend. De staatssecretaris ziet daarom geen aanleiding voor het nemen van extra preventieve maatregelen tegen stroperij.

De staatssecretaris en de minister van Justitie en Veiligheid hebben gereageerd op Kamervragen over het verdwijnen van wolven in Nederland en mogelijke stroperij.

Hier zijn de belangrijkste punten uit hun antwoorden:

Ze zijn bekend met de berichten over verdwenen wolven, maar stellen dat er volgens BIJ12 geen aanwijzingen zijn voor opvallende verdwijningen of illegale stroperij.
Stroperij wordt sterk afgekeurd. Het tegengaan ervan valt onder provinciaal toezicht op faunabeleid.
De politie start een onderzoek na meldingen over stroperij. Prioritering gebeurt in de lokale driehoek (burgemeester, politiechef, officier van justitie).
Er zijn geen bekende gevallen waarbij uitingen over wolven hebben geleid tot het doden van een wolf.
BIJ12 herkent de beweringen over illegale wolvenstroperij niet. Wolven kunnen om meerdere redenen van de radar verdwijnen, zoals migratie naar andere landen.
Er worden geen specifieke maatregelen gevraagd van Nationaal Park De Hoge Veluwe, aangezien provincies bevoegd zijn voor wolvenbescherming in nationale parken.
De staatssecretaris en minister vinden het belangrijk dat ecologen zich veilig voelen in hun werk. Werkgevers hebben hierin een belangrijke rol. Bij onveiligheid kunnen ecologen melding of aangifte doen bij de politie. Er zijn speciale afspraken voor de bescherming van mensen met een publieke taak.
De politie werkt samen met groene boa’s, wildbeheerders en burgers om informatie te verzamelen over mogelijke stroperij.
Er zijn momenteel geen concrete meldingen van wolvenstroperij, dus de overheid ziet geen reden voor een gebrek aan vertrouwen..