Bestrijding van AVP in Zweden: samenwerking tussen jagers en autoriteiten vermindert het infectiegebied

image_pdfimage_print


 
Een belangrijke ontwikkeling is dat de Zweedse regering heeft aangekondigd een vermindering van de besmette zone met Afrikaanse varkenspest (ASF) . Dit is te danken aan de uitgebreide samenwerking en inspanningen op het gebied van karkasonderzoek , waarbij jagers een belangrijke rol spelen. De resterende zone wordt opgedeeld in een kerngebied en een buitengebied , waarbij in het buitengebied bepaalde beperkingen worden opgeheven om activiteiten te faciliteren die geen risico op verspreiding van het virus opleveren.

Zweedse jagers die lokaal, regionaal en nationaal worden gecoördineerd, zijn actief betrokken bij het zoeken naar de karkassen van besmette dieren . De Zweedse Vereniging voor Jacht- en Natuurbeheer heeft sinds de ontdekking van de uitbraak non-stop aan de zaak gewerkt. actief betrokken geweest bij de planning van de crisisbeheersingswerkzaamheden Zij is samen met de autoriteiten . De kennis van de jagers over wilde zwijnen is enorm belangrijk geweest om snel karkassen te kunnen vinden. Op de grond hebben jagers toegang tot de moeilijkste plekken van het gezoneerde gebied, die vaak de voorkeur genieten van wilde zwijnen.

De aankondiging van deze week betekent dat Zweden op koers ligt om in recordtijd vrij van AVP te worden verklaard dankzij deze samenwerking van jagers en autoriteiten. Als de vooruitgang zich in dit tempo voortzet, zou Zweden binnen slechts een jaar, mogelijk tegen eind september 2024, ASF-vrij kunnen worden verklaard . De methode die in Zweden wordt gebruikt, is een recept kan worden toegepast dat in andere Europese landen , vooral als de ziekte in een geïsoleerde zone voorkomt.

Gezien het belang van deze zaak bezocht FACE-voorzitter Torbjörn Larsson het door ASF getroffen gebied in Fagersta, Zweden . In een gesprek met de media ter plaatse zei hij:

Jagers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van dit ernstige probleem. Dierziektes nemen in Europa toe en vormen een grote bedreiging voor de bioveiligheid . We hebben alle hens aan dek nodig! Jagers zijn de ogen en oren van de bossen, en dit geval is daar een perfect voorbeeld van. Goed gedaan voor alle betrokkenen!”

Tijdens de drie maanden durende zoektocht werden in totaal 62 besmette karkassen van zwijnen ontdekt binnen een straal van vijf kilometer. Karl Ståhl , de hoofdepidemioloog van de staat, benadrukte dat de piek van de virusverspreiding eind augustus en begin september lag en dat er sinds eind september geen nieuwe gevallen zijn gemeld. Jagers hebben met een opmerkelijke inspanning een cruciale rol gespeeld bij het lokaliseren en identificeren van met AVP besmette wilde zwijnen.

De Hunters’ Association coördineert de inspanningen van de jagers en zorgt ervoor dat degenen die helpen bij het zoeken naar karkassen van wilde zwijnen financieel worden gecompenseerd. Hierdoor zijn ook jagers uit andere regio’s ingeschakeld om te helpen.
 
Achtergrond:

Het bezoek van FACE volgt op de aankondiging van het Zweedse Landbouwagentschap en het Nationaal Veterinair Instituut over de verkleining van de AVP-beperkingszone.
Uit de aankondiging van de autoriteiten (gedaan op 30 november 2023) blijkt dat de besmette zone nu 617 vierkante kilometer zal beslaan, aanzienlijk minder dan de vorige 1.000 vierkante kilometer. De gemeente Fagersta en delen van de gemeente Norberg liggen binnen deze zone en hebben ongeveer 19.000 inwoners, waarvan bijna 13.000 in het kerngebied.
In de kerngebieden blijven de bestaande beperkingen van kracht, zoals het verbod op publieke toegang tot bossen en ijskoude meren. Terwijl in het buitengebied het publiek nu activiteiten mag ondernemen zoals wandelen, fietsen en paardrijden in bossen en op het ijs. Het motorvoertuiggebruik en de georganiseerde evenementen blijven in het buitengebied nog steeds beperkt om te voorkomen dat het virus opnieuw de kop opsteekt.

Neem voor vragen contact op met: torbjorn.larsson@face.eu  –  magnus.rydholm@jagareforbundet.se  –  communication@face.eu


FACE is de stem van Europese jagers.
Wij zorgen ervoor dat de jacht goed blijft voor de jagers, de samenleving en de natuur.
www.face.eu
 
FACE is de Europese Federatie voor Jacht en Natuurbehoud. FACE, opgericht in 1977, vertegenwoordigt de belangen van de zeven miljoen jagers in Europa als een internationale niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk. FACE bestaat uit nationale jagersverenigingen uit 37 Europese landen, waaronder de EU-28. FACE wordt ondersteund door 7 geassocieerde leden en is gevestigd in Brussel. FACE handhaaft het principe van duurzaam gebruik en is sinds 1987 lid van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). FACE werkt samen met zijn partners aan een reeks jachtgerelateerde zaken, van internationale natuurbehoudsovereenkomsten tot lokale implementatiekwesties met de doel om de jacht in heel Europa in stand te houden.
Copyright © 2023 FACE – Europese Federatie voor Jacht en Natuurbehoud

Reacties zijn gesloten.