Ganzen vallen uit lucht in Utrecht door vogelgriep, vrees voor overdracht op mens

image_pdfimage_print

Ze vallen letterlijk met bosjes uit de lucht: doodzieke ganzen die besmet zijn met de vogelgriep. Medewerkers van dierenambulances in de provincie Utrecht draaien overuren. Ze proberen de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep, die ook op mensen overgedragen kan worden, onder controle te krijgen.

“Het is heel triest, we hebben er vorige week in drie dagen tijd bijna zeshonderd opgehaald”, zegt Gerrit de Boon (manager dierenambulance), terwijl hij dode ganzen uit het weiland raapt.

Ook mensen overleden

Deze variant van de vogelgriep wordt heel makkelijk overgedragen, maar niet alleen onder vogels. “Het is al bekend dat er vossen besmet zijn, er zijn bunzinkjes besmet. Aangezien dat allemaal zoogdieren zijn en de mens ook een zoogdier is, is het wel degelijk heel gevaarlijk en zullen we heel erg op onze hoede moeten zijn”, zegt De Boon.

In Europa zijn in de afgelopen vijf jaar 689 mensen besmet geraakt met het vogelgriepvirus, “daarvan is bijna de helft overleden”.

 

 

 

Vrijwilligers moeten zelf betalen

Het opruimen van de vogels is vrijwilligerswerk. Zo’n 65 medewerkers zetten zich nu in, maar moeten alles zelf betalen. De vrijwilligers hebben de afgelopen twee weken al zo’n vijfduizend euro uitgegeven aan beschermings- en reinigingsmiddelen. “De overheid is hartstikke enthousiast dat we het doen, alleen mogen we de rekening zelf betalen en dat is niet helemaal eerlijk”.

Volgens De Boon gaan we nooit meer van het vogelgriepvirus afkomen, “eer dit over is, begint de voorjaarstrek en krijgen we alweer de volgende golf. Ik houd mijn hart vast”.

Bron: Hart van Nederland

Reacties zijn gesloten.