Goudjakhals nu ook gespot in Friesland.

image_pdfimage_print

GoudjakhalsOp 12 februari is in gemeente Friese Meren een goudjakhals gesignaleerd. Het is de zevende keer dat een goudjakhals wordt waargenomen in Nederland. Eerder was dit het geval in Gelderland, Drenthe, Groningen en Utrecht. Voor zover bekend betreft dit de eerste waarneming van een goudjakhals in Friesland.

De goudjakhals is een beschermde hondachtige die vooral jaagt op muizen. Er is in Nederland nog geen beleid ontwikkeld rondom de goudjakhals. Qua grootte zit het dier tussen een vos en een wolf in. Goudjakhalzen blijven bij wolven uit de buurt, want die zien de dieren als een concurrent en doden ze daarom. Goudjakhalzen zijn allesetende opportunisten en past dus zijn voedsel aan aan wat hij tegenkomt,zoals alle knaagdieren, jonge vogels, eieren etc., maar ook wel bessen en fruit en afval. Ook jaagt het dier wel op ruiende ganzen jagen. Kan echter ook zoals gebleken is schapen, reekalveren doden, het is een soort die meer overeenkomst toont met coyotes en wolven. De goudjakhals kan langere tijd zonder water.

Zijn hol ligt vaak op open vlakten, verscholen tussen de begroeiing. Het is zelfgegraven of een vergroot verlaten hol. In de schemering en de nacht verlaat hij zijn hol om te gaan jagen

 

bron: Zoogdiervereniging, 28/02/2022

Reacties zijn gesloten.