Meer mogelijkheden om edelherten te schieten in Oostvaardersplassen

image_pdfimage_print

Staatsbosbeheer en Faunabeheereenheid Flevoland krijgen van de provincie meer mogelijkheden om edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. Dat is nodig om te voorkomen dat er te veel grote grazers rondlopen. In het verleden heeft voedselschaarste door te grote kuddes in de winter geleid tot dierenleed.

 

Nu is de periode waarin geschoten mag worden nog van 1 augustus tot 15 maart, maar de provincie heeft die periode verruimd tot 1 mei. Verder zijn er minder beperkingen als het gaat om schieten na zonsondergang en voor zonsopkomst, als er in de nacht maar tenminste acht uur rust voor de dieren is.

Staatsbosbeheer en Faunabeheereenheid Flevoland krijgen nu ook toestemming om tijdens de bronsttijd te schieten. Normaal gesproken wordt er in de periode van half september tot half oktober niet geschoten, maar om de doelstellingen te halen wordt die beperking geschrapt. Eind vorig jaar werd duidelijk dat nog 1.600 edelherten en 100 heckrunderen gedood moesten worden om tot het gewenste aantal dieren in de Oostvaardersplassen te komen. Staatsbosbeheer wil het aantal edelherten terugbrengen naar 500, het aantal heckrunderen naar 300.

Verontwaardiging
GroenLinks zegt met ‘verontwaardiging’ kennisgenomen te hebben van het besluit. Corina Straatsma van GroenLinks is bang dat de rust voor vogels wordt verstoord en daarmee de broed van de vogels in gevaar komt. Ook is de partij bang dat het afschieten invloed heeft op het voortplantingsgedrag van de andere dieren in de Oostvaarderplassen.

GroenLinks wil samen met de Partij voor de Dieren een motie indienen waarin ze vragen de plannen in te trekken.

Raad van State
Tijdens een spoedzitting van de Raad van State in Den Haag vroegen de organisaties Fauna4Life en Dierbaar Flevoland om een direct verbod op de afschot van de edelherten. Die zou schadelijk zijn sommige vogelkolonies. Een groot aantal edelherten vinden de organisaties geen probleem. Als er niets meer te eten is voor de dieren neemt het aantal vanzelf af, zo is de redenering. De rechter neemt binnen twee weken een besluit.