Weidevogels Hof van Twente

image_pdfimage_print

HOF MEET DRONE

Vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente gaven vanmorgen (30 april 2024) een zware delegatie van de gemeente Hof van Twente een prachtige rondleiding bij het mooie Markelo. Onze stichting begon enkele weken geleden met het opsporen van weidevogels met een faunadrone. Daarvoor kreeg de stichting subsidie van de gemeente en de Rabobank. 

GROEN
Vanmorgen konden de wethouders Harry Scholten en Edwin Scheperman en ambtenaren van de afdelingen groen, plattelandsontwikkeling en vrijetijdseconomie met eigen ogen zien hoe veldwerkers, dronepiloten en agrariërs samenwerken om weidevogels een handje te helpen om hun kuikens vliegvlug (volwassen) te krijgen. 

KLEIN
Grutto’s, wulpen, tureluurs, scholeksters en kieviten, ze zijn er allemaal nog. Alleen de aantallen zijn te klein om in aanmerking te komen voor subsidies. Boeren krijgen geen compensatie voor gederfde inkomsten, zoals in en rond Geesteren wel gebeurt. Dat maakt het werk van de liefhebbers van weidevogels nog lastiger.

AKKERLAND
Vicevoorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente sprak na afloop over een zeer geslaagde ochtend, die om 6 uur begon en tegen 9 uur werd afgerond. Dronepiloot Dinant Weenk demonstreerde een vlucht met de drone bij een plasdras aan de Winterkamperweg in Markelo en Roger Borre liet de drone daarna rondvliegen op akker- en weiland aan de Ensinkgoorsdijk bij de Schipbeek.

BETER
Vicevoorzitter Tjeerd Ploeg wil de komende jaren cijfers verzamelen om te kunnen ontdekken of het beter of slechter gaat met de stand van de weidevogels. “Maar ook werken we aan bewustwording”, zei Tjeerd Ploeg. “Wat betekenen weidevogels eigenlijk voor ons?” Aan de ene kant is dat een stukje beleving, zo vertelde hij aan de bezoekers. “Hoor je weidevogels dan begint de lente. En als er weidevogels in een landschap voorkomen dan heeft dat een zekere meerwaarde voor bewoners en voor toeristen.” 

EMELTEN
Maar aan de andere kant zorgen weidevogels er voor dat er niet teveel emelten voorkomen in een weiland waardoor het gras zou verdwijnen en er kale plekken kunnen ontstaan, zo legde Ploeg uit. Hij is in het dagelijks leven boswachter bij Natuurmonumenten. 

SCHOLEN
De stichting wil daarom meer scholen bezoeken om er voorlichting te geven, wil meedoen aan het project De Groene Loper en de stichting houdt regelmatig bijeenkomsten voor eigen vrijwilligers. Ook overlegt het bestuur met Agrarische verenigingen, de provincie, de gemeente en met agrariërs. 

BELEID
“Samen ontwikkelen we een beleid en stap voor stap komen we elk jaar een stukje verder”, zei Tjeerd Ploeg. Hof van Twente  telde vorig jaar 235 broedparen van weidevogels. Mede door de inzet van de drone zullen dat er dit jaar naar verwachting meer zijn. 

Zie ook onze video
https://youtu.be/j1u8bAsgYBg?si=oH9Xov8hyh3msown

Reacties zijn gesloten.